BMW EfficientDynamics efikasna vožnja

EFIKASNA VOŽNJA.

Niža potrošnja i povećani domet sa BMW EfficientDynamics.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, BMW Efficient Dynamics uveo je velik broj tehničkih rješenja u vozila kako bi smanjio potrošnju. Međutim, vi kao korisnik vozila također predstavljate ključni utjecajni čimbenik. Usvajanjem učinkovitog načina vožnje možete uštedjeti do 25% goriva, ovisno o ruti i prometnoj situaciji. Ovo pravilo vrijedi ne samo za dizelske i benzinske modele, već i za vozila s električnim, hibridnim pogonom ili pogonom na vodik. Kao vlasnik električnog automobila ili plug-in hibrida, na taj način možete povećati električni domet svog vozila do 30%.

U BMW vozilima opremljenim sa Intelligent Personal Assistant-om*, sada možete postavljati pitanja BMW-u i o učinkovitoj vožnji. Kao odgovor na pitanje: "Kolika je moja trenutna potrošnja?" asistent vam daje savjete o tome kako možete uštedjeti gorivo - i na zahtjev aktivira funkcije za povećanje učinkovitosti.


*Dio ID 7 operativnog koncepta i BMW Live Cockpit Professional specijalnom opcijom opreme

Pročitajte više
EFIKASNA VOŽNJA.Niža potrošnja i povećani domet sa BMW EfficientDynamics.

5 ČINJENICA O EFIKASNOJ VOŽNJI.

  • 01 Bez obzira radi li se o motoru s unutrašnjim izgaranjem, plug-in hibridnom ili električnom automobilu: osobni stil vožnje može smanjiti potrošnju i do 25% u načinu vožnje ECO PRO.
  • 02 Vozači koji prihvate anticipativni stil štede troškove i opuštenije dolaze na odredište - ECO PRO im pomaže u tome.
  • 03 U slučaju elektrificiranih vozila, kondicioniranje povećava domet i udobnost.
  • 04 U vašem BMW plug-in hibridu, hibrid usmjeren prema naprijed pomaže vam u učinkovitoj vožnji kada je navigacija aktivirana.
  • 05 Od aerodinamike do lagane konstrukcije: BMW vozila nude brojne tehnologije za povećanje učinkovitosti.

PRIJE PUTOVANJA: POVEĆANJE VOZNE EFIKASNOSTI.

Uštedite gorivo i električnu energiju pripremnim mjerama prije kretanja.

Učinkovitost započinje prije nego što uopće započnete putovanje. Bez obzira ima li vaš BMW benzinski ili dizelski motor, hibridni pogon ili čisto električni pogon, možete smanjiti potrošnju goriva ili električne energije uz optimalnu pripremu. Ovdje možete saznati koje jednostavne mjere mogu još više povećati učinkovitost vašeg BMW-a prije nego što uopće započnete putovanje.

Pročitajte više

UKLONITE NEPOTREBNO OPTEREĆENJE I DODATNE DIJELOVE.

BMW EfficientDynamics uklonite nepotrebno opterećenje i dodatne dijelove

Kako dodatna težina povećava potrošnju goriva, prije nego što započnete putovanje, uklonite sav nepotreban teret iz vozila. Nadalje, dodatne dijelove kao što su krovni sanduci ili nosači za bicikle treba ukloniti nakon upotrebe, jer oni negativno utječu na aerodinamiku, a time vode i do povećane potrošnje. Provođenje ovih pripremnih mjera jednostavan je način daljnjeg povećanja učinkovitosti vašeg BMW-a prije nego što uopće krenete.

OPTIMALNI TLAK ZRAKA U GUMAMA.

BMW EfficientDynamics optimalni tlak zraka u gumama

Drugi način pripreme za učinkovito putovanje uključuje provjeru tlaka u gumama i njegovu korekciju prema potrebi. Pritisak u gumama ispod preporučene vrijednosti povećava habanje guma i potrošnju goriva. U djelomično natovarenom vozilu, ECO tlak punjenja* može se koristiti za postizanje najniže moguće potrošnje goriva.

* Ova je funkcija trenutno dostupna samo u Europskoj uniji i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

KONDICIONIRANJE PRIJE POLASKA.

BMW EffiicientDynamics kondicioniranje prije polaska

Funkcija kondicioniranja prije polaska* omogućuje vam podešavanje ugodne temperature u vozilu električnim ili hibridnim pogonom prije nego što krenete na put. Tijekom postupka punjenja, ova mjera može znatno povećati električni domet jer se tijekom putovanja štedi potrebna potreba za energijom. To vam omogućuje kombiniranje učinkovitosti i udobnosti.

TIJEKOM PUTOVANJA: SMANJITE POTROŠNJU.

Smanjite potrošnju goriva i energije tijekom putovanja inteligentnim funkcijama BMW EfficientDynamics.

Motor sa unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridni ili električni pogon: bez obzira za koji se pogonski sustav odlučili, vaš BMW podržava vas u uvježbavanju učinkovitog stila vožnje tijekom putovanja s inteligentnim funkcijama kao što je pomoćnik Route-Ahead u ECO PRO načinu. Općenito, rijetke i manje situacije ubrzanja i usporavanja značajno smanjuju potrošnju. Pogotovo za čisto električna vozila to znači znatno povećan domet. Stoga biste trebali razmišljati unaprijed tijekom vožnje kako biste izbjegli ili sveli na minimum situacije kočenja. Iznad svega, tijekom vožnje autocestom, krstarenje je najveći faktor koji utječe na potrošnju. Na primjer, smanjenje brzine za samo 20 km/h znači uštedu u potrošnji do 20%. Uz BMW EfficientDynamics kombinirate malu potrošnju s opuštenim načinom vožnje.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics praktični savjeti za učinkovitu vožnju

SAVJETI ZA UČINKOVITU VOŽNJU.

Još učinkovitiji na cesti - s inteligentnim BMW tehnologijama i mjerama uštede goriva.

BMW BENZINSKI I DIZELSKI MOTORI: KAKO UŠTEDJETI GORIVO.

Inovativne značajke BMW EfficientDynamics pomoći će vam da znatno smanjite potrošnju benzina tijekom putovanja.

Od ECO PRO načina, preko Route Ahead Assistant-a i funkcije krstarenja, pa sve do analize stila vožnje. Vaš je BMW opremljen mnogim pametnim funkcijama koje vam pomažu da usvojite učinkovit stil vožnje i uštedite gorivo.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics ECO PRO način

ECO PRO način.

ECO PRO uključuje inteligentni paket tehnologija koji vozačima omogućuje smanjenje potrošnje goriva i do 25%. To uključuje gotovo neprimjetno smanjenje opterećenja koje troši energiju, poput klima uređaja ili grijanja sjedala za putnike.

U načinu rada ECO PRO mijenjaju se parametri papučice gasa i automatskog mjenjača. To potiče smireni stil vožnje s većom uštedom goriva. Međutim, po potrebi vozači i dalje mogu pristupiti svim performansama pritiskom na papučicu gasa u potpunosti.

Prikazani Bonus raspon pruža informacije o tome koliko je dodatnih kilometara prošlo kroz vožnju optimiziranu za učinkovitost u ECO PRO načinu. Prikaz kombinirane potrošnje uspoređuje prosječnu potrošnju s trenutnom vrijednošću.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics Route-Ahead Assistant ECO PRO načina

Route-Ahead Assistant.

Route-Ahead Assistant je funkcija ECO PRO načina i omogućuje posebno učinkovit stil vožnje. U kombinaciji s navigacijskim sustavom, vaš BMW pravovremeno otkriva ograničenja brzine, ulaze u gradove, zavoje, kružne tokove, raskrsnice i izlaze s autoceste te daje pravovremene savjete o smanjenju brzine kako bi se izbjeglo neučinkovito kočenje. Savjeti se pojavljuju se u obliku plavog simbola "Otpustite papučicu gasa" na instrument ploči za određenu situaciju.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics Mild hybrid tehnologija

48-voltna mild hybrid tehnologija.

48-voltna mild hybrid tehnologija omogućuje povrat energije kada vozilo smanjuje brzinu, a zatim ga koristi za pojačavanje motora sa unutrarnjim izgaranjem tijekom ubrzanja. Kao rezultat, potrošnja i emisije se smanjuju dok se dinamika poboljšava. 48-voltna mild hybrid tehnologija dodatno čini funkciju automatskog pokretanja/zaustavljanja još bržom i ugodnijom te je dostupna u širem rasponu brzina. Tijekom faza usporavanja (kočenje i pokretanje), motor se isključuje spreman za rad pri brzini od 15 km/h, zahvaljujući 48-voltnoj hibridnoj tehnologiji, koja omogućuje vožnju bez potrošnje goriva i emisija.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics gašenje motora za krstarenje

Gašenje motora za krstarenje.

Gašenje motora za krstarenje olakšava kretanje vozila bez potrošnje i bez emisija uz maksimalno zadržavanje kinetičke energije. Kad vozačeva noga napusti papučicu gasa, funkcija se adaptivno prebacuje između kretanja i oporavka na temelju podataka iz okoline. Gašenje motora za krstarenje dostupno je u vozilima s 48-voltnom mild hibridnom tehnologijom. U vozilima bez 48-voltne mild hibridne tehnologije, motor ostaje u praznom hodu tijekom vožnje. Obala se može iskusiti u načinu vožnje COMFORT i u načinu vožnje ECO PRO s proširenom dostupnošću. "Brojač krstarenja" prikazuje udaljenost pređenu u načinu rada krstarenja.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics analiza stila vožnje

Analiza stila vožnje.

Funkcija analize stila vožnje pomaže pružajući savjete na temelju specifične situacije za razvijanje učinkovitijeg stila vožnje i uštedu goriva. Tijekom postupka stil vožnje analizira se i ocjenjuje u različitim kategorijama. Procjene i popratni savjeti prikazani su na kontrolnom zaslonu u načinu vožnje ECO PRO.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics mjerač protoka energije

Mjerač protoka energije.

Mjerač protoka energije na kontrolnom zaslonu jasno vizualizira tehnologije BMW EfficientDynamics kao što su kretanje, rekuperacija i inteligentna funkcija automatskog pokretanja/zaustavljanja.

Pročitajte više

BMW PLUG-IN HIBRIDI. VOZITE JOŠ EFIKASNIJE SA POMOĆI BMW EFFICIENT DYNAMICS.

Vaš BMW plug-in hibrid pomaže vam da se priviknete na efikasni način vožnje.

I kao vozač BMW-ovog plug-in hibrida imate pristup poznatim ECO PRO funkcijama. Dopunjuju ih hibridne funkcije, poput hibridnog pogona ili adaptivnog oporavka.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics HYBRID ECO PRO način

HYBRID ECO PRO način.

HYBRID ECO PRO uključuje inteligentni paket tehnologija koji vozačima omogućuje smanjenje potrošnje i do 25%. To uključuje gotovo neprimjetno smanjenje opterećenja koje troši energiju, poput klima uređaja ili grijanja sjedala za putnike.
U načinu rada ECO PRO mijenjaju se parametri papučice gasa i automatskog mjenjača. To potiče smireni stil vožnje s nižom potrošnjom goriva.
Integrirani brojač eDRIVE dodatno vas obavještava o tome koliko ste kilometara prešli bez motora s unutarnjim izgaranjem, a time i bez emisija.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics anticipativni hibridni pogon

Anticipativni hibridni pogon.

Anticipativni hibridni pogon omogućuje idealnu raspodjelu raspoložive električne energije tako da je s aktiviranim vođenjem rute u navigacijskom sustavu moguće električno voziti u urbanim područjima i oko odredišta. Ako je visokonaponska baterija dovoljno napunjena, za električnu vožnju odabrat će se dodatni dijelovi rute. Da bi se energija učinkovito dohvatila, uzimaju se u obzir dijelovi koji imaju strmine, na primjer. Motor s unutrašnjim izgaranjem automatski se uključuje ili isključuje u skladu s dijelom rute, što podržava učinkovit sustav vožnje i vožnju bez emisija u naseljenim mjestima.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics prilagodljiva rekuperacija

Prilagodljiva rekuperacija.

U novijim BMW vozilima s hibridnim pogonom (npr. BMW xDrive45e) u pogon ulazi adaptivna rekuperacija. Ovo nudi lagan i učinkovit stil vožnje te podržava vožnju unaprijed u načinu rada HYBRID ECO PRO. Uz pomoć inteligentnog upravljačkog sustava koji se prilagođava specifičnoj situaciji, vozilo samostalno odlučuje između kretanja i oporavka kada vozačeva noga napusti papučicu gasa. Bilo da se radi o vozilima ispred, ograničenjima brzine, kružnim raskrsnicama, isključenjima ili naseljenim mjestima - sustav idealno prilagođava jačinu usporavanja prometnoj situaciji. Kao rezultat, upotreba papučice kočnice može se smanjiti i povećati udobnost vožnje - i sve to na učinkovit način.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics žena ispred BMW iX3

BMW ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: UŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERGIJU DOK PUTUJETE I POVEĆAJTE DOMET.

BMW električna vozila nude vam razne mogućnosti da smanjite potrošnju energije tijekom vožnje i tako povećate domet. Pri tome važnu ulogu ima način vožnje ECO PRO optimiziran za potrošnju. Kao glavni sastojak BMW EfficientDynamics, ECO PRO uključuje inteligentan paket tehnologija koji vozačima omogućuje uštedu energije usvajanjem učinkovitog načina vožnje i tako proširujući električni domet do 30%. Jedan od primjera ovih funkcija za povećanje učinkovitosti je Route-Ahead asistent. U kombinaciji s navigacijskim sustavom otkriva ograničenja brzine, ulaze u gradove, zavoje, kružne tokove, raskrsnice i izlaze s autoceste na ruti i daje unaprijed savjete o smanjenju brzine na vrijeme kako bi se izbjeglo neučinkovito kočenje. Funkcija analize stila vožnje pomaže vam pružajući savjete za razvijanje učinkovitijeg stila vožnje i uštedu goriva na temelju specifične situacije. Kako biste bili idealno informirani tijekom putovanja, mjerač protoka energije prikazuje upotrebu BMW EfficientDynamics tehnologija, kao što je oporavak. Na kraju putovanja vizualizira se postupak punjenja.

  • Individualna i adaptivna rekuperacija BMW iX3
BMW EfficientDynamics analiza podataka o putovanju na BMW upravljačkom zaslonu

NAKON VOŽNJE: ANALIZIRAJTE PODATKE VAŠE VOŽNJE.

Bilo s motorom s unutrašnjim izgaranjem ili hibridnim pogonom, na kraju putovanja možete saznati koliko ste ekonomično vozili. Da biste dobili pregled učinkovitosti vašeg putovanja, nakon što stignete na odredište, možete vizualizirati vrijednosti kilometara i potrošnje za putovanje u izborniku kontrolnog zaslona putem podataka o automobilu/putovanju/putovanju. Kao pokazatelj učinkovite vožnje u vozilima s benzinskim ili dizelskim motorom djeluje prikaz udaljenosti pređene u vožnji i vremena provedenog s motorom isključenim pomoću funkcije automatsko start/stop. Uz to, dijelovi putovanja u načinu rada ECO PRO na karti su označeni plavom bojom. Među značajkama koje se prikazuju na vašem BMW hibridu su prijeđeni kilometri u čisto električnom načinu rada.

BMW EfficientDynamics potrošnja i emisije

POTROŠNJA, EMISIJE I METODE MJERENJA.

BMW EfficientDynamics inovativne tehnologije iz BMW EfficientDynamics

INOVATIVNE TEHNOLOGIJE IZ BMW EFFICIENT DYNAMICS.