VIŠE UČINKA. MANJE ULAGANJA.

Inteligentno upravljanje energijom.

Svaki BMW ima BMW EfficientDynamics tehnologije kao što je funkcija automatskog zaustavljanja/pokretanja, regeneracije energije kočenja ili električnog servoupravljača kao standardne značajke. Kombinirajući inteligentnim upravljanjem energijom, ove tehnologije već danas osiguravaju održivu mobilnost.

VIŠE UČINKA. MANJE ULAGANJA.Inteligentno upravljanje energijom.

Svaki BMW ima BMW EfficientDynamics tehnologije kao što je funkcija automatskog zaustavljanja/pokretanja, regeneracije energije kočenja ili električnog servoupravljača kao standardne značajke. Kombinirajući inteligentnim upravljanjem energijom, ove tehnologije već danas osiguravaju održivu mobilnost.

Pročitajte više

ZADOVOLJSTVO U VOŽNJI U ČETIRI VARIJANTE.

Upravljanje voznim iskustvom s ECO PRO režimom rada.

Bilo na dugim putovanjima, u kreni-stani prometu ili na normalnim urbanim putovanjima, upravljanje voznim iskustvom jamči raznovrstno zadovoljstvo u vožnji koje odgovara vašim osobnim željama. Vozači mogu birati između četiri različita režima rada COMFORT, SPORT, ADAPTIVE u kombinaciji s opcijom specijalne opreme Adaptive ovjesa i ECO PRO. Sljedeće će dati detaljnije informacije o ECO PRO i njegovom inteligentnom paketu tehnologija koje vozačima omogućuje smanjenje potrošnje goriva do 25 posto.

Pročitajte više
Detaljan prikaz BMW-ovog upravljanja voznim iskustvom s ECO PRO režimom rada u BMW-u X5.

Režim vožnje koji odgovara svakoj situaciji.

U standardnoj zadanoj postavci COMFORT režima rada, ugađanje dijelova šasije jamči posebno ugodno iskustvo vožnje. Za maksimalnu učinkovitost i udobnost ovaj režim rada dodatno nudi mogućnost jedrenja.
U režimu rada SPORT i - dodatno za M modele - SPORT+, sve postavke pogona i ovjesa su usmjerene prema sportskom stilu vožnje. Motor reagira spontanije, zupčanici automatskog mjenjača mijenjaju se na višim brojevima okretaja, a točke pomaka na ručnom mjenjaču prikazuju se kasnije. Općenito, reakcija vozila je čvršća i izravnija.
Interaktivni režim rada ADAPTIVE prilagođava Dynamic Damper Control, upravljanje i Steptronic prijenos kontinuirano i interaktivno s navigacijom u stvarnom vremenu kako bi odgovarala situaciji u vožnji i stilu vožnje.
ECO PRO je način vožnje optimiziran za potrošnju u upravljanju iskustvom vožnje. Kao središnji sastavni dio BMW EfficientDynamics, ECO PRO uključuje inteligentan paket tehnologija koje vozačima omogućuje smanjenje potrošnje goriva do 25 posto.
 

Pročitajte više
Promijenjeni parametri papučice gasa i Steptronic prijenosa u ECO PRO režimu rada BMW-a X5.

Pogonski sustav s optimiziranom potrošnjom.

U načinu rada ECO PRO mijenjaju se parametri rada papučice gasa i Steptronic automatskog mjenjača. U ECO PRO načinu rada odaziv papučice gasa je linearniji uz blaža ubrzanja pri naglim promjenama kuta papučice gasa. Istovremeno, prilagodbom trenutka izmjene, viši stupnjevi prijenosa odabiru se na nižim okretajima, uz manji broj izmjena u niži stupanj. Te funkcije potiču smireniji način vožnje uz smanjenu potrošnju goriva. Prema potrebi, vozač može ostvariti pune performanse vozila i prebaciti u najniži mogući stupanj prijenosa pritiskom papučice gasa do kraja njenog hoda.

Pročitajte više
Optimiziranje učinkovitosti funkcija udobnosti, svjetla i klime u ECO PRO režimu rada BMW-a X5.

Optimiziranje učinkovitosti funkcija udobnosti, svjetla i klime.

Kako bi potrošnja bila niska, ECO PRO režim rada podešava funkcije klime i udobnosti za unutrašnjost na pametan način. To uključuje smanjenje potrošača energije kao što je klima uređaj ili grijanje sjedala za putnike gotovo neprimjetno. Zajedno s ostalim ECO PRO mjerama, time se stvara uštedu goriva do 25 posto.

Pročitajte više
Jedrenje s opcijom Route-Ahead Assistant u ECO PRO režimu rada BMW-a X5.

Učinkovito jedrenje, inteligentno kontrolirano.

Opcija Route-Ahead Assistant regulira upotrebu faza jedrenja kako bi se smanjila potrošnja goriva na temelju ceste ispred vas i događaja koji još nisu vidljivi. Da biste to učinili, sustav procjenjuje podatke navigacijskog sustava i prepoznavanje vozila ispred te daje savjete za smanjenje brzine u odgovarajućim situacijama. Kada vozač tada oslobodi papučicu gasa, priključak u Steptronic prijenosu se isključuje i vozilo učinkovito jedri. Budući da se jedino gorivo koje se troši tijekom jedrenja brzinom praznog hoda motora, vozači mogu uštedjeti do pet posto goriva pomoću opcije Route-Ahead Assistant.

Pročitajte više
Svi podaci relevantni za potrošnju na prvi pogled s ECO PRO analizom voznih podataka u BMW-u X5.

Svi podaci o potrošnji na prvi pogled.

Osim ECO PRO značajki kao što je Route-Ahead Assistant ili promijenjene karakteristike pogonskog sklopa, vozači također dobivaju podršku za stil vožnje optimiziranom potrošnjom kroz prikaze i infografike. Ta podrška proizlazi iz relevantnih podataka o vožnji, kao što su prosječna i trenutna potrošnja goriva, povijest potrošnje, bonus domet ili udaljenost jedrenja u kilometrima i prikazana vizualno na kontrolnom zaslonu i na digitalnoj instrument ploči. Time se vozačima pruža izravna povratna informacija i dodatno ih motivira na usvajanje anticipativnog stila vožnje koji štedi energiju.

Pročitajte više

REGENERACIJA ENERGIJE KOČENJA.

Pritisnete na kočnicu. Istodobno se proizvodi energija. Vrijedna kinetička energija koja se može iskoristiti. Regenerativna energija kočenja pretvara ju u električnu energiju i koristi je za napunjenost baterije umjesto da se oslobodi bez ikakvog učinka. Manje napora je također potrebno da motor napuni akumulator, što zauzvrat smanjuje potrošnju goriva i emisije.

BMW Efficient Dynamics, umjerena hibridna tehnologija

UMJERENA HIBRIDNA TEHNOLOGIJA.

Umjerena hibridna tehnologija služi za obnavljanje kinetičke energije tijekom kočenja i podržava motor s unutarnjim izgaranjem tijekom ubrzavanja. Time se smanjuje potrošnja i emisija goriva, a istovremeno vam pruža dinamičnu prednost. Blaga hibridna tehnologija čini i funkciju automatskog zaustavljanja/pokretanja mnogo bržom i udobnijom.

ELEKTRIČNI SERVOUPRAVLJAČ.

Konvencionalni sustavi za podršku vozačeve snage upravljanja rade s hidraulikom. Oni su u stalnom radu - čak i ako vozač uopće ne pomiće upravljač. I to uzima energiju. U slučaju električnog servoupravljača, električni motor zamjenjuje hidrauliku i postaje aktivan samo kada vozač zapravo pomakne upravljač. Na ravnim cestama ili sa stalnim skretanjem u zavoje, sustav ne intervenira i ne koristi energiju. Rezultat je smanjena potrošnja goriva, dok se tipično BMW dinamičko iskustvo vožnje zadržava.

BONUS RASPON.

ECO PRO način rada optimizirane potrošnje osigurava da su parametri papučice gasa i prijenosa, zajedno sa strategijom upravljanja grijanjem i klima uređajem, pametno prilagođeni. ECO PRO savjeti pomažu vam u poboljšanju vlastitog ponašanja u vožnji, a bonus raspon obavještava vas o tome koliko dodatnih kilometara ste stekli vozeći se uz optimiziranu potrošnju u ECO PRO načinu rada.

TEHNOLOGIJE UŠTEDE ENERGIJE ZA UČINKOVITO ZADOVOLJSTVO U VOŽNJI.

Različite situacije zahtijevaju pojedinačna djelovanja. Tehnologije koje štede energiju kao što su Optimum Shift Indicator (pokazatelj idealne promjene stupnja prijenosa) ili funkcija automatskog zaustavljanja/pokretanja pomažu vozaču da odabere bolji tijek djelovanja i time učinkovitije vozi.

 • Indikator promjene stupnja prijenosa
 • Funkcija automatskog zaustavljanja/pokretanja
 • Funkcija jedrenja
 • Funkcija pomoći za rutu

Potrošnja goriva i emisije CO2.

 • Vrijednosti potrošnje goriva, emisije CO2 i potrošnje energije određene su prema europskoj Uredbi (EC) 715/2007 u verziji koja se primjenjuje u trenutku odobrenja tipa. Podaci se odnose na vozilo s osnovnom konfiguracijom u Njemačkoj, a prikazani raspon uzima u obzir opcijsku opremu i različite veličine kotača i guma na odabranom modelu.

  (1) Vrijednosti su primjenjive do 15.04.2018. Provjerite dostupnost kod vašeg BMW zastupnika.

  Vrijednosti vozila označene s (3) već se temelje na novom WLTP propisu i prevedene su natrag u NEDC-ekvivalentne vrijednosti kako bi se osigurala usporedba vozila. [S obzirom na ta vozila, za poreze vezane uz vozila ili druge trošarine temeljene (barem između ostalog) na emisiji CO2, vrijednosti CO2 mogu se razlikovati od ovdje navedenih vrijednosti.]

  Specifikacije učinkovitosti CO2 određene su u skladu s Direktivom 1999/94/EC i Europskom uredbom u svojoj trenutnoj verziji koja se primjenjuje. Prikazane vrijednosti temelje se na potrošnji goriva, vrijednosti CO2 i potrošnji energije prema NEDC ciklusu za klasifikaciju.

  Dodatne informacije o službenoj potrošnji goriva i specifičnoj emisiji CO2 novih osobnih automobila mogu se izvući iz "priručnika o potrošnji goriva, emisiji CO2 i potrošnji energije novih osobnih automobila" koji je dostupan na svim prodajnim mjestima i na https://www.dat.de/angebote/verlagsprodukte/leitfaden-kraftstoffverbrauch.html.