BMW elektromobilnost BMW Održiva zaštita klime i okoliša

BMW ODRŽIVOST.

BMW ODRŽIVOST.

Sustavnom strategijom održivosti, BMW Group postavlja nova mjerila u automobilskoj industriji.

Za BMW Grupu čisti užitak u vožnji širi se dalje od mobilnosti. To je zato što je tema održivosti ključno pitanje za nas i ono u kojem ne činimo ustupke. Naprotiv, u budućnost ulazimo s potpuno novom i dosljednom strategijom koja ne samo da se proteže izvan našeg izravnog područja utjecaja, već i temu održivosti podiže na posve novu razinu. Proteklih godina i desetljeća već smo postavili značajne standarde u procjeni životnog ciklusa naših vozila - počevši od korištenih resursa, preko potrošnje energije, pa sve do stope recikliranja. U narednim ćemo godinama kontinuirano širiti našu dalekosežnu strategiju elektrifikacije i nuditi 25 elektrificiranih modela u 2023. Međutim, cilj klimatske neutralnosti i mobilnosti bez emisija može se postići samo različitim elektrificiranim pogonskim tehnologijama. Iz tog razloga, a kako bismo postigli još veću fleksibilnost s obzirom na potrebe naših kupaca, nastavit ćemo unaprijediti svoju predanost razvoju vodikovih gorivnih ćelija u tehnološki neutralnom pristupu. Već smo predstavili BMW i Hydrogen NEXT na IAA 2019. U sljedećem ćemo koraku predstaviti malu seriju BMW i Hydrogen NEXT 2022. Korak po korak, tako otvaramo novo tlo prema ekološkoj prihvatljivosti i emisiji bez štetnih plinova u budućnosti.

Pročitajte više
MI NE KREIRAMO ODRŽIVOST U BMW-U. MI ČINIMO BMW ODRŽIVIM.
Oliver Zipse – Predsjednik Upravnog odbora BMW AG
BMW elektromobilnost BMW održivost zelena produkcija lanac proizvodnje

POSTAVLJANJE STANDARDA U LANCU DODANE VRIJEDNOSTI.

O održivosti znamo razmišljati cjelovito. Zbog toga primjenjujemo polugu tijekom razvoja i proizvodnje naših vozila. Cilj nam je održivi lanac dodane vrijednosti koji pokriva vlastite potrebe recikliranim materijalima i regenerativnim sirovinama - uključujući opskrbu energijom. Doduše, tamo još nismo stigli - ali već smo na putu postigli sjajne uspjehe. Nije samo rukovanje resursima ono što igra tako ključnu ulogu u poslovnom modelu BMW Group, već i smanjenje emisije CO2. Zbog sve većeg udjela elektrificiranih modela i proizvodnje njihovih visokonaponskih baterija te intenzivnog korištenja energije i resursa što to podrazumijeva, moramo integrirati posebno dalekosežne mjere duž lanca dodane vrijednosti s obzirom na smanjenje CO2. Među mjerama da se to postigne, BMW Group će uspostaviti otisak CO2 za lanac opskrbe materijalom kao kriterij koji će se uzeti u obzir prilikom dodjele ugovora dobavljačima i tako će preuzeti pionirsku ulogu prvog proizvođača automobila sa specifičnim ciljevima za njegov lanac opskrbe. Napokon, ako to ne bismo učinili, sve veća elektrifikacija rezultirala bi naglim povećanjem emisije CO2 u opskrbnom lancu. Pokrećemo zaokret i postavili smo si za cilj smanjenje emisije CO2 u opskrbnom lancu u 2020. godini za 20% u odnosu na 2019. godinu.

BMW elektromobilnost BMW održivost zelena proizvodnja

PRIMJENJENA PROIZVODNJA.

Potpisivanjem Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, "Međunarodne deklaracije o čistijoj proizvodnji", 2001. godine, obvezali smo se da ćemo što manje utjecati na okoliš i potrošnju resursa u našoj svjetskoj proizvodnji. BMW grupa sa svojim lokacijama i pogonima već je mjerilo u učinkovitosti resursa s obzirom na niske emisije CO2. Budući da ne želimo biti samo dio održive budućnosti - želimo biti pokretačka snaga iza toga. Stoga smo si postavili najviše ciljeve u industriji za 2030. godinu. Kako bismo pratili i analizirali naše dalekosežne mjere, uveli smo sustave upravljanja okolišem na svim našim postojećim proizvodnim pogonima, koji se neprestano razvijaju i optimiziraju. Samo na taj način možemo ispuniti svoju tvrdnju o provjerljivoj učinkovitosti naših standarda i propisa.


Uz kontinuirano širenje i korištenje obnovljivih izvora energije i regenerativnih sirovina u našoj proizvodnji, postavljamo i važan put svojim operacijama recikliranja. Danas se 99% otpada generiranog globalnom internom proizvodnjom od 2,5 milijuna vozila godišnje reciklira i oporabi. I neprestano radimo na podizanju ove ljestvice još više. Stoga nipošto nije slučajno što naše brojke emisija CO2 po proizvedenom vozilu, na primjer, leže znatno ispod onih u ostatku njemačke automobilske industrije.

KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH MATERIJALA.

BMW elektromobilnost BMW održivo drvo sa FSC certifikatom

Drvo sa FSC certifikatom.

BMW Group usko surađuje sa Vijećem za nadzor šuma (FSC) i aktivno se zalaže za odgovorno i održivo šumarstvo poštujući stroge standarde. Na primjer, ukrasni obrub ploče s instrumentima u BMW-u i3 izrađen je od drveta eukaliptusa s certifikatom FSC.
BMW elektromobilnost BMW održivi kenaf

Kenaf.

Kenaf je biljka iz porodice hibiskusa s vlaknima koja se koriste u širokom spektru komercijalnih primjena. Unutrašnjost BMW-a i3 obuhvaća 30% kenafa i prema tome postavlja standarde u automobilskoj proizvodnji za održivo korištenje resursa.
BMW elektromobilnost BMW održiva prirodna guma

Prirodna guma.

Kao prvi svjetski proizvođač automobila, BMW Grupa počinje opremati svoja vozila gumama izrađenim od održivo uzgajane prirodne gume. BMW X5 xDrive45e plug-in hibrid (kombinirana potrošnja goriva: 1,7 - 1,2 l/100 km (WLTP), 2,1 - 1,6 l/100 km (NEDC); kombinirana potrošnja električne energije: 27,7 - 24,3 kWh/100 km (WLTP), 25,2 - 23,5 kWh/100 km (NEDC); kombinirane emisije CO2: 39 - 27 g/km (WLTP), 47 - 37 g/km (NEDC)) s gumama od 22 inča standardno se isporučuju s gumama čiji sadržaj prirodne gume je uzgojen u skladu sa strogim ekološkim i socijalnim standardima, guma je FSC certificirana. U tu svrhu BMW Grupa surađuje isključivo s markom Pirelli. Zajedno s predstavnicima socijalnih institucija i prerade prirodne gume, osnovali smo neovisnu Globalnu platformu za održivu prirodnu gumu (GPSNR) 2019. Cilj je strukturirati cijeli lanac dodane vrijednosti prirodne gume tako da bude dokazano održiv.
BMW elektromobilnost BMW održivi Econyl

Econyl.

Recikliranje primarnih materijala predstavlja važnu mjeru holističke održivosti unutar BMW grupe. Dobar primjer recikliranih materijala koji zadovoljavaju naš premium standard u pogledu njihove kvalitete je upotreba Econyl-a. To je najlonska pređa koja se izvlači iz najlonskog otpada posebnim postupkom i koristi se, na primjer, u proizvodnji tepiha. Econyl već koristimo u gornjem sloju podnih obloga, kao i u podnim prostirkama BMW-a iX.
BMW elektromobilnost BMW održivi aluminij

Aluminij.

Uz čelik, aluminij je najvažniji resurs za proizvodnju u BMW grupi. Odgovarajuće visoka vrijednost pridaje se cijelom lancu dodane vrijednosti u pogledu učinkovitosti koja se odnosi na resurse i energiju. Kao član utemeljitelj Inicijative za nadzor aluminija (ASI), BMW Group aktivno sudjeluje u programu certificiranja, na primjer, kojim se uspostavlja i promiče poštivanje održivih standarda među dobavljačima sirovina. Nadalje, danas već koristimo do 50% sekundarnog aluminija u odabranim komponentama.

RECIKLIRANJE KAO KLJUČNI FAKTOR.

BMW elektromobilnost BMW održiva zelena proizvodnja recikliranje

Na putu prema održivoj proizvodnji koja štedi resurse i koja je okrenuta budućnosti, recikliranje materijala je bitan čimbenik, koji koristimo kao prednost. Uz inteligentno planiranje naših proizvoda, ponovna uporaba materijala u obliku recikliranih tvari također je čvrsto ukorijenjena u našem lancu dodane vrijednosti.

ODRŽIVOST U BMW-u iX.

BMW elektromobilnost BMW održiva zelena proizvodnja recikliranje BMW iX

Kao vozilo, BMW iX postavlja nove standarde u održivosti. Na temelju emisija stakleničkih plinova tijekom cijelog životnog ciklusa vozila, BMW iX generira 45% manje emisija od usporedivog SAV-a s dizelskim motorom - zahvaljujući holističkom pristupu. Tome doprinose mjere poput upotrebe 100% obnovljive energije u proizvodnji ili transparentno kupljene sirovine u cijelom lancu opskrbe. Održivost je također opipljiva u BMW-u iX u obliku prirodnih ili recikliranih materijala. Na primjer, koža unutrašnjosti preplanula je pomoću prirodnog ekstrakta lišća masline i bez ostataka kroma. Kontrolni otok izborne specifikacije 'Clear & Bold' izrađen je od drveta s certifikatom FSC, dok su podne obloge i podne prostirke izrađene od Econyl-a.

RECIKLIRAJTE.

BMW elektromobilnost BMW održiva zelena proizvodnja recikliranje reciklirajte

Kad god to ima tehničkog, ekološkog i ekonomskog smisla i kada je to izvedivo, koristimo reciklirane i obnovljive sirovine - i želimo značajno povećati udio takvih materijala do 2030. U slučaju naša dva najvažnija resursa, ciljamo na faktor od 4-6 za aluminij i faktor 2-5 za čelik. Danas već koristimo oko 25% sekundarnog čelika, do 50% sekundarnog aluminija u određenim komponentama i do 20% sekundarne termoplastike. Na taj smo način predani inženjerstvu životnog ciklusa za učinkovito recikliranje, jer upotreba sekundarnih materijala znatno smanjuje otisak CO2.

RECIKLIRANJE NAŠIH VOZILA KOJA SU OTPISANA.

BMW elektromobilnost BMW održiva zelena proizvodnja recikliranje rabljeni automobili

Čak i kada je BMW-u putovanje gotovo, on i dalje ostaje važan sastavni dio lanca dodane vrijednosti. Naposljetku, svoja rabljena vozila, njihove pojedinačne dijelove i materijale ne smatramo otpadom koji se odlaže, već kao bitan izvor sekundarnih sirovina. Vraćanjem istrošenih vozila, pojedinačnih komponenata i materijala u sirovinski ciklus, recikliranje naših proizvoda predstavlja jednu od najvažnijih poluga za naš cilj ekološki prihvatljive proizvodnje koja štedi resurse. U 30 zemalja i zajedno s njihovim nacionalnim prodajnim tvrtkama u tu smo svrhu već regulirali povrat otpadnih vozila i nudimo ekološki kompatibilno recikliranje na više od 3000 mjesta povratka širom svijeta. Iznad svega, želimo osigurati da se naša električna vozila recikliraju transparentno. Dugoročno se električna mobilnost ne može osloniti samo na primarne materijale, zbog čega se temeljni protok resursa mora promijeniti. Naši kupci stoga imaju mogućnost vratiti svoja vozila u Münchenski centar za reciklažu i demontažu (RDZ). Ovdje, osim što prihvaćamo otpadna vozila, neprestano radimo na novim konceptima i mjerama za kontinuirani razvoj naših procesa recikliranja.

BMW elektromobilnost BMW održiva energija

EFIKASNA PROIZVODNJA ENERGIJE.

BMW Grupa ima izravan utjecaj na emisije CO2 vlastitih pogona i lokacija i navedeno već predstavlja mjerilo u smislu učinkovitosti resursa. Cilj nam je do 2030. godine smanjiti emisije CO2 na našim lokacijama za 80% po vozilu u usporedbi s 2019. U tu svrhu dobivamo cjelokupnu vanjsku električnu energiju za proizvodnju iz obnovljivih izvora. Od 2021. sve su naše lokacije neto CO2 neutralne putem kompenzacija. Kako bismo to postigli, sustavno ulažemo u optimizaciju energetske učinkovitosti naših lokacija i provodimo ispitivanja na licu mjesta o najboljem načinu dobivanja energije – primjerice korištenjem energije vjetra, vodika, bioplina ili biomase. Korištenje zelenog vodika također može igrati ključnu ulogu na odgovarajućim lokacijama, a trenutno smo u procesu ispitivanja njegove učinkovitosti za proizvodnju topline u pilot postrojenju. Odgovarajući udjeli vanjskog i unutarnjeg napajanja razlikuju se od mjesta proizvodnje do mjesta proizvodnje. Istodobno optimiziramo energetsku učinkovitost naše proizvodnje: smanjujemo potražnju za grijanjem, ponovnim korištenjem više otpadne topline iz procesa i osiguravanjem toplinskih ciklusa. Korištenje digitalnih tehnika kao što je analitika podataka omogućuje nam smanjenje potrošnje električne energije putem inteligentne kontrole i istovremeno minimiziranje količine otpadnih dijelova.

ODRŽIVOST IZVEDENA U NAŠIM PROIZVODNIM POSTROJENJIMA.

BMW elektromobilnost BMW održiva zelena proizvodnja tvornica Leipzig

BMW Group tvornica Leipzig.

Zrak je pun učinkovitosti - pogon BMW Group u Leipzigu jedno je od najmodernijih i najodrživijih mjesta za proizvodnju automobila na svijetu. Od 2013. godine s proizvodnih linija ovdje se kotrljaju automobili s električnim pogonom i laganim kućištem CFRP. Postrojenje je prva tvornica automobila u cijeloj Njemačkoj koja u značajnoj mjeri radi s električnom energijom iz četiri namjenski izrađene vjetroturbine na lokaciji. S inovativnom farmom baterija koja se sastoji od oko 700 visokonaponskih baterija BMW i3, poduzimamo niz mjera odjednom kako bismo postigli učinkovito upravljanje resursima i energijom u proizvodnji. Prvo, neprestano radimo na produljenju vijeka trajanja baterija. Drugo, farma akumulatora skladišti višak energije iz vjetroagregata kada ponuda premašuje potražnju, a onda se taj višak može napajati kad je opskrba električnom energijom preniska. Na taj način pridonosimo stabilnosti javne elektroenergetske mreže.

BMW elektromobilnost BMW održiva zelena proizvodnja tvornica Dingolfing

BMW Group tvornica Dingolfing.

Predvodnik zahvaljujući radikalnim mjerama: kao najveća tvornica vozila BMW grupe u Europi, tvornica Dingolfing uspjela je zabilježiti pad za trećinu i u potrošnji resursa i u emisijama u posljednjih deset godina, zahvaljujući korištenje inovativnih proizvodnih tehnologija i proizvodne opreme. U tim se pothvatima novi energetski centar oslanja na visoko učinkovitu proizvodnju električne i toplinske energije uz pomoć kombinirane termoelektrane (CHP). Pretvara plin u električnu energiju i koristi toplinu koja je rezultat procesa kao izvor energije. Zahvaljujući CHP stanici i jednom od najvećih fotonaponskih krovnih sustava u Njemačkoj, postrojenje sada proizvodi gotovo polovicu vlastitih potreba za električnom energijom. Preostalu potražnju pokriva isključivo zelenom električnom energijom vanjskih dobavljača energije. Posebno u gospodarenju otpadom i zbrinjavanjem, težnja za strategijom održivosti u cijeloj tvrtki je velika. I ovdje pogon Dingolfing postiže vrhunske vrijednosti zahvaljujući učinkovitim mjerama recikliranja, poput inovativnog postrojenja za prešanje s impresivnom stopom recikliranja od 99,8%.

BMW elektromobilnost BMW održiva zelena proizvodnja tvornica Shenyang

BMW Group tvornica Shenyang.

Više inovacija, manje emisija. Uz naše proizvodne lokacije u Europi i Brazilu, za koje već kupujemo električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, naši radovi u Shenyangu imaju do sada najučinkovitije fotonaponsko postrojenje BMW Grupe s najvećom snagom od 15,1 megavata.

BMW elektromobilnost BMW održivi projekt

ODGOVORONOST JE NAŠ POKRETAČ.

Projektima poput ‘Cobalt For Development’ korak po korak unosimo našu strategiju održivosti u svoje okruženje, a time i u sve faze našeg lanca dodane vrijednosti. Kroz naše smjernice, ali i kroz podršku i promociju, možemo osigurati da i naši partneri u lancu opskrbe sustavno ispunjavaju naše visoke socijalne i ekološke standarde.

NAŠE VISOKONAPONSKE BATERIJE: USPJEŠNA PRIČA.

BMW elektromobilnost BMW održive baterije

Ponovo korištenje ćelija baterije.

Učinkovito do zadnjeg volta: vraćamo sve rabljene BMW visokonaponske baterije širom svijeta - iako za to ne postoji zakonski zahtjev. Tijekom svog "drugog života" baterije našeg vozila stavljaju se u upotrebu u stacionarnim sustavima za pohranu, s kojima sukcesivno opremamo svoje lokacije širom svijeta. Na taj način integriramo obnovljive izvore energije u električnu mrežu, povećavajući njezinu stabilnost i smanjujući troškove energije za potrošače. I dalje napredujemo prema cilju lokalne proizvodnje bez CO2. Najbolji primjer za to je naša tvornica BMW Group u Leipzigu s farmom za skladištenje koja se sastoji od oko 700 BMW i3 baterija. Kao spremište za obnovljive izvore energije, pomažu u skladištenju viška energije vjetra, a zatim ga integriraju natrag u električnu mrežu. Uz to, oni također smanjuju troškove energije za proizvodnju.

BMW elektromobilnost BMW održivo recikliranje baterija

Recikliranje naših baterijskih ćelija.

U slučaju baterija koje su prekoračile svoj vijek trajanja i kao stacionarno skladištenje, postižemo stalno rastuću stopu recikliranja vrijednih resursa. To daje posebno visokokvalitetne reciklirane materijale za proizvodnju naših novih litij-ionskih baterija. Surađivali smo s njemačkim stručnjakom za recikliranje Duesenfeldom kako bismo razvili metodu kojom se može postići stopa recikliranja do 96% materijala - uključujući grafit i elektrolite. Trenutno nakon postupka ostaje samo termoplastika navlažena elektrolitima.

BMW elektromobilnost BMW održivi dobavljač baterija

Učinkovitost resursa naših dobavljača.

Postavljanje trendova i prije proizvodnje: kao pionir u održivosti, naša riječ također ima veliku težinu kod naših dobavljača - i mi je koristimo. Potpisali smo ugovor s našim proizvođačima ćelija da će se u vanjskoj proizvodnji naše pete generacije baterijskih ćelija koristiti samo zelena električna energija. To će dovesti do ukupne uštede od oko 10 milijuna tona CO2 do 2030. godine i otprilike je ekvivalent količini CO2 koju grad s milijunom stanovnika, poput Minhena, svake godine emitira. Kao sudionik Projekta otkrivanja ugljika (CDP), podržavamo naše dobavljače u poduzimanju mjera za smanjenje emisije CO2 i povećanje udjela obnovljivih izvora energije.

BMW elektromobilnost BMW održivost CO2 otisak
BMW elektromobilnost BMW održiva mobilnost

NA TRAGU ODRŽIVOSTI: URBANA MOBILNOST.

Naša je tvrdnja da uvijek dajemo 100% - posebno kada je riječ o održivom zadovoljstvu u vožnji. Zato svojim korporativnim ciljevima i njihovom provedbom otvaramo novo putovanje u automobilskoj industriji - što također otvaramo našim kupcima s najvećom svjetskom flotom električnih modela.
Razvili smo BMW eDrive Zonu kako bismo podržali vožnju bez emisija kroz područja označena kao zone s niskim emisijama ili slično. To omogućuje vašem BMW plug-in hibridu da automatski prepozna kada se vozite kroz zelenu zonu i automatski pređe u potpuno električni način rada bez lokalnih izvora onečišćenja. Programom BMW bodovi skupljate bonus bodove za svaki prijeđeni kilometar u električnom načinu rada i dvostruko više u zelenim zonama. Možete pregledati i upravljati svojim bodovima u aplikaciji My BMW*. BMW bodovi se tada mogu pretvoriti u korisne nagrade, poput besplatnih kvota za napajanje BMW-a.

Želim saznati više o temi održivosti BMW Group.

BMW i Vision Circular automobil vizije 2021

BMW i VISION CIRCULAR.

Re:think, Re:duce, Re:use and Re:cycle. BMW i Vision Circular je zamišljen u potpunosti u skladu s načelima kružne ekonomije. Kompaktno, potpuno električno vozilo s vizijom s naglaskom na održivosti i luksuzu nudi fascinantan pogled na 2040.
Opcije financiranja za BMW električna i plug-in hibridna vozila

PONUDE ZA BMW ELEKTRIČNA I PLUG-IN HIBRIDNA VOZILA.

Užitak u vožnji na električni pogon po mjeri: uz BMW Electrify program uživate u atraktivnim all-inclusive paketima za leasing, financiranje, osiguranje i usluge povezane s vozilom-posebno za BMW električne automobile i BMW plug-in hibride. Saznajte koji paket najbolje odgovara vašoj osobnoj električnoj mobilnosti.