Vozna dinamika i učinkovitost BMW-a X5

NAJVEĆA KORIST.

Vozna dinamika i učinkovitost BMW-a X5.

NAJVEĆA KORIST.Vozna dinamika i učinkovitost BMW-a X5.

Vozna dinamika BMW-a X5 jamči zabavu na svakom putovanju – pri svakom manevru i na svim brzinama. U oštrim zavojima sustavi pomoći u vožnji jamče izvrsno prianjanje i trakciju, bez obzira na to bila riječ o planinskim serpentinama ili na većim brzinama. Zahvaljujući profinjenoj aerodinamici, ekonomičnim motorima i brojnim mjerama tehnologije BMW EfficientDynamics, BMW X5 istodobno impresionira izvanrednom učinkovitošću, osobito BMW X5 xDrive40e s pogonom eDrive.

Pročitajte više

TEHNOLOGIJE BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Bez obzira na to jesu li cilj najbolje performanse ili najmanja potrošnja goriva, BMW je uvijek usredotočen na isporuku nepatvorenog BMW-ova zadovoljstva u vožnji. BMW EfficientDynamics strategija je koju je BMW osmislio radi smanjivanja potrošnje goriva i emisija CO₂ uz istodobno povećavanje vozne dinamike i užitka u vožnji. Riječ je o sveobuhvatnom tehnološkom paketu koji uključuje pogon, upravljanje energijom i koncept vozila i dio je svakog BMW-ova automobila.
Domišljata kombinacija pogona s motorom BMW TwinPower Turbo i elektromotorom zaslužna je za bolje performanse vozila uz nepromijenjenu potrošnju.
Optimirana aerodinamika dodatno pridonosi povećanoj učinkovitosti, baš kao i tehnologija lake konstrukcije BMW EfficientLightweight, koja istodobno smanjuje masu vozila i povećava mu krutost iskorištavajući odgovarajuće materijale na određenim mjestima. To je dokaz impresivnog tehnološkog vodstva BMW-a, jedinog proizvođača koji se oslanja na ultralaka i iznimno kruta ugljikova vlakna (kompozitne plastike) kao temeljne materijale u konstrukciji automobila. Ta sveobuhvatna kombinacija tehnologija, među njima i sustav inteligentnog upravljanja energijom i opcijski režim vožnje ECO PRO, osnova su načina vožnje s optimiranom potrošnjom goriva.

 • Emisijski standard EU6

  Pionirske tehnologije BMW-a X5 već ispunjavaju zahtjeve strogog EU6 standarda emisija.
  Zbog svoje tradicije i temeljnih znanja kojima se ponose od 1917., BMW-ovi motori uvijek su bili ispred svojeg vremena. Motori ugrađeni u BMW X5 osobito su impresivan dokaz te tvrdnje. Izvanrednih performansi, trenutačnih reakcija i tihog rada, zadovoljavaju najviše standarde zadovoljstva u vožnji.
  Dodatni razlog zbog kojeg možete imati povjerenje u BMW-ova vozila je tehnologija BluePerformance koja je postala dijelom serijske opreme svih dizelskih modela. Zahvaljujući njoj, emisije dizelskih motora još su više smanjene. Osim dizelskog filtra čestica i oksidacijskog katalizatora, tu je i NOx katalizatorski spremnik koji dodatno smanjuje razinu emisije dušikovih oksida u ispušnim plinovima. Za smanjenje emisije dušikovih oksida iskorištava se i sljedeća metoda: SCR katalizator (SCR = Selective Catalytic Reduction) s ubrizgavanjem tekućine AdBlue (uree). Kemijska reakcija koja nastaje ubrizgavanjem otopine uree AdBlue uvelike smanjuje emisije dušikovih oksida. Zato možete biti sigurni da vozite jedno od najčistijih dizelskih vozila na svijetu koje uvelike smanjuje emisije ispušnih plinova te tako ispunjava zahtjeve EU6 standarda emisija.

BMW X5 Vozna dinamika

VOZNA DINAMIKA.

Na vrhuncu snage: upoznajte neusporedivu voznu dinamiku BMW-a X5.

VOZNA DINAMIKA.

Na vrhuncu snage: upoznajte neusporedivu voznu dinamiku BMW-a X5.

Osmerostupanjski mjenjač Steptronic

OSMEROSTUPANJSKI MJENJAČ STEPTRONIC.

Automatski mjenjač Steptronic s osam stupnjeva prijenosa postavlja nove standarde dinamičkih performansi I učinkovitosti te je ključni element tehnologija BMW EfficientDynamics.
Osobito fino stupnjevanje zupčanika omogućava optimalnu isporuku snage – od najnižih do najviših okretaja. Tako se uvelike smanjuje potrošnja goriva, a vozač istodobno može više uživati u sportskoj i dinamičnoj vožnji.
Zbog dodatnih stupnjeva prijenosa na većim se brzinama smanjuje broj okretaja motora, a time i potrošnja te buka motora. Tome djelomice pridonosi pretvaračka spojka, čak i kad se mijenja u ručnom načinu rada. U kombinaciji s brzim i točnim, vrlo uglađenim promjenama stupnjeva postiže se iznimno ugodna i udobna vožnja uz znatno smanjenje buke.

BMW X5 M50d.

BMW X5 M50d okoristio se jedinstvenim znanjem inženjera tvrtke BMW M pa ima vrlo poseban i pomno ugođen pogon, ovjes i upravljački sustav. Krajnji je rezultat automobil koji nudi uzbudljivu kombinaciju čiste dinamike, udobnosti i svakidašnje praktičnosti.

 • Motor

  Redni šesterocilindarski dizelski M Performance motor TwinPower Turbo svoj rad temelji na ubrizgavanju sa zajedničkim vodom (CommonRail) i jedinstvenim trostupanjskiim turbopunjačem s promjenjivom geometrijom turbine. Tu izvanrednu pogonsku jedinicu karakteriziraju iznimno brze reakcije, visok okretni moment na niskim okretajima te širok raspon okretaja.
  Baš su te značajke motora odgovorne za spontanu dinamiku – okretni moment od 740 Nm, najveća snaga od 280 kW (381 KS) i ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 5,3 sekunde. Te dojmljive performanse povezane su s prosječnom potrošnjom goriva od 6,6 l/100 km i emisije CO2 od 173 g/km, dakle s izvanrednim omjerom dinamike i učinkovitosti, ističući tako na još jedan način inovativnu snagu tvrtke BMW.

 • Ovjes

  Prilagodljivi M ovjes jamči da tipična agilnost BMW-a X5 poprimi još sportskija obilježja. Dinamički nadzor amortizera i zračni ovjes na stražnjoj osovini osmišljeni su za iznimno sportsku vožnju za koju je najzaslužnije vrlo točno i odlično nadzirano upravljanje.
  Paket prilagodljivog ovjesa Dynamic nudi BMW-u X5 M50d najviše agilnosti, preciznosti i lateralne dinamike. Sustavi dinamičkog nadzora performansi i dinamičke vožnje – ovisni o modelu vozila – jamče još neutralnije upravljanje i smanjuju bočno naginjanje vozila u zavojima.

100 % SPORTSKI.

Opcije kao što je aktivno upravljanje i paketi prilagodljivih ovjesa pomažu u povećanju sportskih mogućnosti i udobnosti vašeg BMW-a X5. Aktivno upravljanje omogućuje precizniju vožnju i još veću okretnost. Kada odaberete jedan od paketa prilagodljivih ovjesa, birate između veće udobnosti u vožnji, povećane dinamike - ili za najučinkovitije kombinacije navedena dva.

 • Paketi prilagodljivog ovjesa

  BMW X5 vozi veličanstveno kao što izgleda – posebice s opcijskim paketima prilagodljivog ovjesa. Bez obzira na to je li riječ o sportskim ili udobnima, ti paketi u svim cestovnim uvjetima nude najbolja vozna svojstva.

 • Paket Comfort

  Najveća udobnost u vožnji uz zadržavanje legendarnih BMW-ovih dinamičkih obilježja: paket prilagodljivog ovjesa Comfort u svakom trenutku omogućava namještanje ovjesa i karakteristika amortizera. Zračni ovjes na stražnjoj osovini jamči najbolja vozna obilježja bez obzira na to koliko je vozilo opterećeno.
  Želite li uvijek voziti sportski i tome prilgoditi ovjes, kontrola doživljaja vožnje nudi dodatne režime vožnje Sport i Sport+.

 • Paket Dynamic

  Paket prilagodljivog ovjesa Dynamic omogućava daljnju optimizaciju dinamičkog potencijala vozila. Kontrola dinamičkih performansi, koja je dio paketa, i režim dinamičke vožnje nude iznimno sportsku dinamiku vožnje, što je ponajprije obilježeno iznimno neutralnim reakcijama upravljača i iznimno malim naginjanjem vozila u zavojima – sve uz zadržavanje vrlo visoke udobnosti.

 • Paket Professional

  Najbolje od obaju svjetova nudi paket aktivnog ovjesa Professional, u kojem se susreću obilježja paketa aktivnog ovjesa Comfort i paketa aktivnog ovjesa Dynamic, a rezultat su najveća udobnost i izvanredna vozna dinamika.

 • Prilagodljivi M ovjes

  Poboljšana vozna dinamika: prilagodljivi M ovjes iz vašeg vozila izvlači sve što ono može. Sustav obuhvaća dinamički nadzor amortizera i zračni ovjes na stražnjoj osovini, s posebnom postavkom za iznimno dinamičnu vožnju. Prilagodljivi M ovjes dostupan je samo kao dio paketa M Sport.

BMW xDRIVE.

Inteligentan sustav pogona na sve kotače BMW xDrive savršeno se prilagođava najizazovnijim cestovnim uvjetima i u svakom trenutku jamči najbolje prianjanje kotača. xDrive i DSC omogućuju da BMW serije 3 stabilno slijedi smjer. Nadziran senzorom sustava DSC, xDrive fleksibilno i brzo raspoređuje snagu među osovinama kako bi već u začetku spriječio preupravljanje ili podupravljanje, nudeći tako izvanredno držanje smjera. Štoviše, jamči brzo i sigurno ubrzavanje čak i na skliskim ili strmim dijelovima ceste. U kritičnim situacijama DSC ne treba na upravljanje utjecati učestalo kao inače. Tako BMW xDrive kombinira sve prednosti pogona na sve kotače – prianjanje, držanje smjera i sigurnost vožnje – s klasičnom BMW-ovom agilnošću, a rezultat je još više užitka u vožnji.

AERODINAMIKA.

Dizajn vozila posveta je filozofiji BMW EfficientDynamics. Novosti ponajprije nalazimo na aerodinamički optimiranom prednjem dijelu i podvozju koji smanjenjem otpora zraka štede gorivo.

 • Zračna zavjesa i "škrge"

  Prednji je branik pravi primjer dizajnerske filozofije utemeljene na tehnologiji BMW EfficientDynamics. Kroz dva okomita otvora zračna struja prolazi pokraj kućišta prednjih kotača i tako ubrzana s vanjske strane kotača stvara "zavjesu". Tu su i "škrge" koje zračnu struju usmjeravaju na prednje kotače. Spomenute inovativne mjere smanjuju turbulencije i otpor zraka, pa se potrošnja goriva osjetno smanjuje.

 • Nadzor hlađenja

  Automatski nadzor hlađenja brine se da dotok zraka do motora bude takav da omogući najbolje hlađenje, a time upravlja otvarajući i zatvarajući otvore za zrak u maski. Optimirana aerodinamika također skraćuje vrijeme zagrijavanja motora i tako pridonosi smanjenju potrošnje goriva.

 • Stražnji spojler i zračno krilce

  Stražnji spojler na rubu krova i bočna zračna krilca povezana s njim zajedno čine visokoučinkovit "izlazni rub" krova. Precizno oblikovana zračna struja straga na minimum smanjuje vrtloženja i kočenja vozila uzrokovanog podtlakom.

REŽIM ECO PRO.

BMW-ova interna studija pokazuje da, ovisno o osobnom stilu vožnje, režim vožnje ECO PRO omogućava smanjenje potrošnje do 20 posto. Funkcija "jedrenja" ("kotrljanja"), proaktivna pomoć u vožnji te ECO PRO Route omogućavaju smanjivanje potrošnje za još do pet posto.
Kad je uključena funkcija "jedrenja" motor se gasi i odvaja od pogona tako da se vozilo kotrlja bez utroška goriva.
S pomoću podataka navigacijskog sustava proaktivna pomoć u vožnji predviđa zavoje, početke naselja, kružne tokove, raskrižja s pravom prvenstva, ograničenja brzine i izlaze s autocesta, pa vam savjetuje kad valja usporiti.
ECO PRO Route prikazuje najučinkovitiju rutu temeljeno na trenutačnom stanju prometa, stilu vožnje i uvjetima na cesti. Putno računalo pokazuje koliku vam je funkcija ECO PRO Route omogućila uštedu goriva.