INTELIGENTNI SUPUTNICI.

Sustavi pomoći vozaču BMW ConnectedDrive u BMW-u X5.

Suputnici kakve možete samo poželjeti. Sustavi pomoći u vožnji BMW-a X5 imaju jedan glavni cilj – osigurati opuštenu vožnju i siguran dolazak na odredište.

Pročitajte više

POMOĆ U PROMETNOJ GUŽVI.

Pomoć u prometnoj gužvi

Pomoć kod zastoja u prometu pomaže vam u monotonim situacijama na cesti. U gustom prometu pri brzinama do 60 km/h sustav omogućava "jedrenje" s prometom a da pritom budete opušteni. Sustav automatski održava željenu udaljenost od vozila ispred i regulira brzinu vozila do zaustavljanja i nudi aktivnu podršku upravljanju. Tako vam pomaže da ostanete u traci, ali pritom na upravljaču morate imati barem jednu ruku. Poslije potpunog zaustavljanja u trajanju do 30 sekundi, automobil će se automatski ponovno pokrenuti. Još jedna prekretnica na putu prema visokoautomatiziranoj vožnji.

BMW Head-Up Display

BMW HEAD-UP DISPLAY.

BMW Head-Up Display u boji izravno na vjetrobran, u vidno polje vozača projicira sve informacije važne za putovanje i tako mu omogućava da se posve usredotoči na vožnju. Na zaslonu se prikazuju informacije poput trenutačne brzine, savjeti navigacijskog sustava, informacije o ograničenjima brzine s upozorenjem na zabrane pretjecanja, telefonski adresari i glazbeni popisi, a tu su i upozorenja različitih sustava pomoći u vožnji. Simboli projicirani na vjetrobran prikazani su u boji i osobito visokoj razlučivosti. Slika se projicira tako da se doima otprilike 2,3 metra ispred vozila, U kombinaciji s optimalnim položajem omogućuje brzo i jednostavno očitavanje informacija uz vrlo malo odvraćanja pozornosti sa situacije na cesti. Svjetlina prikaza automatski se namješta u skladu s vanjskim uvjetima danju i noću, a položaj prikaza na vjetrobranu možete podesiti kako vam najviše odgovara. Vozač usto može odabrati i koje će još informacije biti prikazane uz trenutačnu brzinu te upozorenja sustava pomoći u vožnji.

Navigacijski sustav Professional

NAVIGACIJSKI SUSTAV PROFESSIONAL

Navigacijski sustav Professional ima lijepo dizajnirano sučelje i izvanrednu paletu usluga. Sustavom se rukuje intuitivno jer je posve integriran u vozilo, a obuhvaća koncept rukovanja iDrive i iDrive Touch Controller. Sustav se sastoji od uređaja za telefoniranje bez ruku s USB priključkom i glasovnim nadzorom, radiom BMW Professional s DVD pogonom te 20 GB memorije za audiodatoteke. Omogućava i uporabu Prometnih informacija u stvarnom vremenu (Real Time Traffic Information, RTTI). Ugrađen LCD ekran u boji dijagonale 10,25" (26 centimetara) s funkcijom podijeljenog zaslona (glavni i pomoćni) osmišljen je kako bi omogućio najbolju vidljivost i čitljivost.
iDrive Touch Controller s gumbima za izravni pristup izbornicima, osam dodatnih prečaca i glasovnim upravljanjem olakšava uporabu jer adresu odredišta možete napisati rukom na površini osjetljivoj na dodir. Zahvaljujući trodimenzionalnom prikazu karata koji se služi satelitskim slikama kao pozadinom – s fotografski realističnim prikazom izabranih objekata – navigacija se pretvara u uzbudljiv vizualni doživljaj.
Karte se u BMW-ovim salonima bez dodatnih naknada mogu ažurirati tri godine. U okviru sustava BMW ConnectedDrive, u nekim europskim zemljama sustav besplatno tijekom tri godine automatski ažurira karte do četiri puta na godinu.

iDRIVE TOUCH CONTROLLER

iDrive Touch Controller

iDrive Touch Controller nudi praktičan način upravljanja sustavom iDrive jednom rukom. Zahvaljujući touchpadu ugrađenom u uređaj, informacije poput ciljeva za navigacijski sustav lako je unositi rukopisom.
Također ga možete upotrijebiti za pristup brojnim funkcijama i postavkama te za listanje popisa. Njime se jednostavno i intuitivno rukuje dodirom – što je od velike pomoći vozaču jer tek neznatno smanjuje usredotočenost na cestu. Sve funkcije na koje možete utjecati iDrive Touch Controllerom prikazane su na kontrolnom zaslonu.

BMW NIGHT VISION S DINAMIČNOM SVJETLOSNOM TOČKOM.

Sustav BMW Night Vision (vidljivost noću) s dinamičnom svjetlosnom točkom noću zamjećuje ljude i veće životinje – čak i na prilično velikoj udaljenosti – i osvjetljava ih kako bi bili dobro vidljivi.
Infracrvena (termalna) kamera ugrađena u masku vozila slike ljudi i većih životinja šalje na kontrolni zaslon na instrumentnoj ploči. Inteligentan sustav ranog upozoravanja velikog potencijala: čim infracrvena kamera noću na putu automobila zamijeti pješake ili veće životinje, na njih usmjerava dvije zasebno nadzirane dinamičke svjetlosne točke a da ih pritom ne zasljepljuje. Tako svjetlosni snop vozača i osvijetljenu osobu učinkovito upozorava na potencijalno opasnu situaciju.
Aktivira li se zaslon termalnog prikaza, vozač dobiva dodatna upozorenja na BMW Head-up Displayu ili na instrumentnoj ploči. Postoji li neposredna opasnost od udara o pješaka ili životinju emitira se zvučno upozorenje, a kočni se sustav priprema za kočenje u nuždi. BMW Night Vision s dinamičnom svjetlosnom točkom inovacija je iz palete BMW ConnectedDrive.

POMOĆ PRI PARKIRANJU.

Sustav pomoći pri parkiranju olakšava pronalaženje odgovarajućeg parkirnog mjesta i aktivno pomaže pri manevriranju u njega.
Posve automatski sustav za pomoć pri parkiranju posljednja je generacija udobnosti koju za tu funkciju nudi BMW. U ovoj generaciji sustav za pomoć pri parkiranju bira stupanj prijenosa za vožnju naprijed ili natrag, preuzima nadzor nad upravljačem i po potrebi automatski ubrzava ili koči. Prije manevra parkiranja vozač mora uključiti žmigavac i zatim tijekom cijelog postupka parkiranja držati pritisnutim gumb PDC te pomoću automatski aktivirane stražnje kamere nadzirati prostor oko vozila. Kad je manevar završen, sustav automatski vraća mjenjač u položaj P sa zakočenim kotačima. U vožnji brzinom do 35 km/h i na najvećoj udaljenosti od 1,5 metra od reda parkiranih automobila ultrazvučni senzori vozila na kontrolnom zaslonu prikazuju moguća mjesta za paralelno parkiranje.

SUSTAVI KAMERA.

Uživajte u vidiku: Ugrađeni sustavi kamera BMW-a X5 nude bolju vidljivost, primjerice na križanjima i u nepreglednim prometnim situacijama.

 • Pogled naokolo

  Sustav pogleda naokolo (Surround View) pomaže pri parkiranju i manevriranju u tijesnim prostorima. Zbog toga se prostor oko vozila i iza njega iz ptičje perspektive prikazuje na kontrolnom zaslonu.

 • Bočni pogled

  Obuhvaćen je i bočni pogled koji pomaže u područjima sa slabom preglednošću (npr. prilazima i nepreglednim križanjima. Dvije digitalne kamere s lijeve i desne strane prednjeg dijela automobila snimaju prometnu situaciju i prenose je na kontrolni zaslon. Tako se omogućava rano zamjećivanje poprečnog prometa, pa se na vrijeme mogu poduzeti odgovarajuće reakcije.

 • Stražnji pogled

  Tijekom manevriranja i parkiranja stražnja kamera na kontrolnom zaslonu prikazuje područje iza vozila. Stražnja kamera poboljšava vidljivost pri vožnji unatrag brzinama do 20 km/h, primjerice kad parkirate. Interaktivne crte vodilice pokazuju je li odabrano parkirno mjesto dovoljno veliko za vozilo te osiguravaju pomoć vozaču tijekom parkiranja tako što određena područja prikazana na kontrolnom zaslonu označavaju određenim bojama. Ako vozilo ima kuku za vuču, stražnja kamera ima praktičnu funkciju zuma koja olakšava prilaz prikolici.
  Vozač u svakom trenutku može odabrati i aktivirati stražnji pogled, pogled naokolo ili bočni pogled, a odabrani se pogled tada prikazuje na kontrolnom zaslonu.

BMW SELECTIVE BEAM

Sa sustavom BMW Selective Beam noćna vožnja je ugodnija i sigurnija. Po mraku nudi odličnu vidljivost bez zasljepljivanja drugih vozača.
Sustav otkriva druge sudionike u prometu i selektivno ih isključuje iz dometa dugog snopa glavnih svjetala vozila. Snop dug 400 metara omogućava rano otkrivanje opasnosti i olakšava slijeđenje smjera.