PREPUSTITE SE POUZDANIM SUSTAVIMA.

Sustavi pomoći u vožnji iz usluge BMW ConnectedDrive u BMW-u X4.

Samopouzdanje se može dodatno osnažiti spoznajom da se možete osloniti na svog partnera. A na sustave pomoći u vožnji u BMW-u X4 sigurno se možete osloniti i jamče vam vrhunsku sigurnost te udobnost. Najbolji primjer je BMW-ov Head-Up zaslon u boji koji projiciranjem svih važnih podataka izravno u njegovo vidno polje omogućuje vozaču da se usredotoči na ono što je doista važno – bezbrižno vozačko zadovoljstvo.

Pročitajte više

BMW HEAD-UP ZASLON.

BMW head-up zaslon

BMW HEAD-UP ZASLON.

BMW Head-Up Display u boji izravno u vidno polje vozača projicira sve informacije važne za putovanje i tako mu omogućava da se posve usredotoči na vožnju. Na zaslonu se prikazuju informacije poput trenutačne brzine, savjeti navigacijskog sustava, informacije o ograničenjima brzine s upozorenjem na zabrane pretjecanja, telefonski adresari i glazbeni popisi, a tu su i upozorenja različitih sustava pomoći u vožnji. Simboli projicirani na vjetrobran prikazani su u boji i osobito visokoj razlučivosti. Slika se projicira tako da se doima otprilike 2,3 metra ispred vozila, što u kombinaciji s optimalnim položajem omogućuje brzo i jednostavno očitavanje informacija uz minimalo odvraćanje pozornosti sa situacije na cesti. Svjetlina prikaza automatski se namješta u skladu s vanjskim uvjetima danju i noću, a položaj prikaza na vjetrobranu možete podesiti kako vam najviše odgovara. Vozač usto može odabrati i koje će još informacije biti prikazane osim trenutačne brzine i upozorenja sustava pomoći u vožnji.

  

POMOĆ U VOŽNJI.

Sustav za pomoć vozaču kombinira upozorenja za izlazak iz trake bazirana na kameri i upozorenja za blizinu i prilazak pješaka s aktivacijom sustava gradskog kočenja.
Sustav upozoravanja na napuštanje trake na brzinama iznad 70 km/h otkriva oznake na kolniku i vibriranjem upravljača upozorava vozača na nenamjernu promjenu trake. Upozorenje se ne aktivira ako je promjena trake namjerna, tj. ako je uključen žmigavac.
Upozorenje prilaska i sustav gradskog kočenja otkriva vozila, a upozorenje o nadolazećim pješacima i sustav gradskog kočenja reagiraju na pješake. Kad postoji rizik od sudara, upozorenje se pali u dvije faze – simbol na kontrolnoj ploči zasvijetli, a zatim slijedi zvučni alarm. Upozorenje na pješake reagira na brzinama od 10 do 60 km/h i u slučaju neposredne opasnosti emitira upozorenje. Ako sustav upozorava na mogući sudar, kočnice se istodobno pripremaju za bržu reakciju. Ako je potrebno, sustav će samostalno započeti s kočenjem. Funkciju mogu omesti mrak i magla.

  • Pomoć u vožnji Plus

    Sustav za pomoć vozaču Plus (dostupan samo uz mjenjač Steptronic) uz sustav upozorenja o približavanju vozilu i sustav upozorenja o izlasku iz trake obuhvaća i aktivni tempomat s funkcijom Stop&Go. Ti vam sustavi pružaju pomoć u vožnji autocestama, u kritičnim i u stabilnim prometnim uvjetima. Opcija je dostupna samo u verziji s navigacijskim sustavom Business ili Professional.
    Upozorenje prilaska reagira u fazama – ukoliko vozilo ispred naglo koči ili je otkriven nepokretni objekt, reakcija se kreće od vizualnog signala do aktivnog kočenja, pa čak i potpunog zaustavljanja. Ukoliko automobil počne nenamjerno mijenjati trake, sustav upozorenja izlaska iz trake reagira vibriranjem upravljača.
    Aktivni tempomat održava stalnu brzinu između 30 km/h i 210 km/h ili, ako je uključen sustav održavanja razmaka, automatski prilagođava brzinu vozilima ispred vas. Funkcija Stop&Go nadzire brzinu do potpunog zaustavljanja, ubrzavajući lakim pritiskom na papučicu gasa, primjerice u gustom prometu.

NAVIGACIJSKI SUSTAV PROFESSIONAL S DODIRNIM KONTROLEROM iDRIVE.

Navigacijski sustav Professional ima elegantan dizajn i vrhunsku paletu usluga, jednostavan je za uporabu i neprimjetno integriran u BMW, uključujući i koncept upravljanja iDrive te iDrive dodirni kontroler.
Sastoji se od jedinice za upravljanje bez ruku s USB sučeljem i sustavom glasovnog upravljanja, sustavom Radio BMW Professional s DVD reproduktorom te 20 GB memorije za audiozapise. Sustav također podržava i prometne informacije u stvarnom vremenu (RTTI). Ugrađeni 8,8-inčni zaslon od tekućih kristala u boji s funkcijom razdvajanja zaslona (glavni i pomoćni) dizajniran je za optimalnu čitljivost i jasnoću.

Navigacijski sustav Professional.

  • iDrive dodirni kontroler

    iDrive Touch Controller s gumbima za izravan pristup izbornicima, osam dodatnih prečaca i glasovnim upravljanjem olakšava uporabu jer adresu odredišta možete napisati rukom na površini osjetljivoj na dodir. Zahvaljujući trodimenzionalnom prikazu karata koji se služi satelitskim slikama kao pozadinom – s fotografski realističnim prikazom izabranih objekata – navigacija se pretvara u uzbudljiv vizualni doživljaj. Karte se u BMW-ovim salonima bez dodatnih naknada mogu ažurirati tri godine. U okviru sustava BMW ConnectedDrive, u nekim europskim zemljama sustav besplatno tijekom tri godine automatski ažurira karte do četiri puta na godinu.

INTELIGENTNO PREPOZNAVANJE GOVORA.

Inteligentno prepoznavanje govora s obradom govora na daljinu nudi najvišu moguću razinu glasovne podrške. Sustav prepoznaje prirodan govor, umjesto da samo reagira na ograničene izgovorene naredbe.
Prepoznavanje govora ne uključuje samo širok spektar pojedinačnih i situacijskih varijanti, nego razumije i lingvističke varijetete, dijalekte i žargon. Na taj način se otvara mnogo širi raspon mogućnosti prilikom diktiranja SMS i elektroničkih poruka. Ovaj znatno proširen raspon funkcija moguć je zahvaljujući prepoznavanju govora koje se odvija odvojeno od putnog računala, na serverima sustava Connected-Drive, što čini temelj Inteligentnog prepoznavanja govora. Ova funkcija računalnog oblaka (cloud computing) omogućava da se brzo i jednostavno provedu nespecifične pretrage na internetu, koristeći svakodnevni govor, od čega koristi ima i sustav za navigaciju. Na primjer, koristeći se prirodnim govorom, moguće je pretraživati restorane koji se nalaze u blizini. Pored toga, prijelaz na cloud znači češća ažuriranja što znači da će sve buduće inovacije biti dostupne u najkraćem mogućem roku, bilo da se radi o novom softveru ili napretku u računalnoj lingvistici.

BMW SELECTIVE BEAM.

Funkcija BMW Selective Beam noćnu vožnju čini ugodnijom i sigurnijom te nudi odličnu vidljivost bez zasljepljivanja drugih vozača.
Sustav otkriva druge sudionike u prometu i selektivno ih isključuje iz dometa dugog snopa glavnih svjetala vozila. Snop dug 400 metara jamči rano otkrivanje opasnosti i olakšava slijeđenje smjera.

Pogled naokolo

POGLED NAOKOLO.

Sustav Surround View omogućuje vam pogled od 360° oko vozila zahvaljujući kamerama u vanjskim retrovizorima, širokokutnoj prednjoj kameri i stražnjoj kameri. Sustav pomaže vozaču tijekom parkiranja ili manevriranja u skučenim prostorima ili tijekom vožnje u područjima ograničene vidljivosti.
Sustav uključuje stražnju kameru s pogledom odozgo i pogledom sa strane. Pogled odozgo prikazuje područja sa strane automobila za jednostavnije manevriranje dok širokokutna kamera s pogledom sa strane smještena između dvostruke bubrežaste maske sprijeda i stražnja kamera omogućuju panoramski pogled s prednje i stražnje strane vozila. Sustav pomoći Cross Traffic pomaže vozaču tako da prvo prikaže žute snopove na bočnim rubovima slike te žuti trokut upozorenja u slučaju prolaska drugih vozila. Funkcija pogleda sa strane automatski se isključuje kad automobil dosegne brzinu od 15 km/h. Vozač potom može izabrati uključivanje stražnje kamere, kamere s pogledom odozgo ili panoramskim pogledom. Sustav se uključuje kad mjenjač prebacite u hod unatrag ili drugim unaprijed određenim točkama uključivanja. Slika se prikazuje na kontrolnom zaslonu.