BMW M

PREPUSTITE SE POUZDANIM SUSTAVIMA.

Sustavi pomoći vozaču BMW ConnectedDrive u BMW-u M6 Coupé.

Brojne inovativne tehnologije na različite vam načine pomažu u vožnji i jamče vrhunsku udobnost i sigurnost. To znači da se možete usredotočiti na ono što je doista važno - bezbrižno uživanje u vožnji.

Pročitajte više

BMW NIGHT VISION.

BMW Night Vision s prepoznavanjem osoba omogućava vozaču vidik koji daleko premašuje svjetlosni snop dugih svjetala vozila, pa noću na vrlo velikoj udaljenosti može razaznati ljude i velike životinje.
Infracrvena (termalna) kamera ugrađena u masku vozila slike šalje na kontrolni zaslon na instrumentnoj ploči. Tako vozač može razaznati ljude i životinje na udaljenosti do oko 300 metara.
Sustav u obzir uzima brzinu vozila i zakrenutost upravljača te na temelju toga izračunava predstavlja li opaženi objekt stvarnu opasnost. U slučaju neposredne opasnost na slici na kontrolnom zaslonu te na opcijskom head-up zaslonu pojavljuje se trepereći crveni simbol (životinja ili osoba). Usto se oglašava zvučni signal, a kočni sustav prelazi u stanje pripravnosti za naglo kočenje.
Sustav upozorenja automatski se uključuje pri pokretanju vozila. U slučaju opasnosti sustav oglašava upozorenje čak i ako kontrolni zaslon nije uključen. BMW Night Vision s prepoznavanjem osoba inovacija je iz palete BMW ConnectedDrive.

BMW Head-Up Display

BMW HEAD-UP DISPLAY S POSEBNIM M PRIKAZOM.

BMW Head-Up zaslon u potpunosti u boji s M specifičnim funkcijama projektira sve relevantne informacije relevantne za putovanje izravno u vidno polje vozača, čime se omogućuje potpuno koncentracija vozača na vožnju. Zaslon sadrži podatke kao što su brzina, savjeti za navigaciju, informacije o ograničenju brzine uključujući indikator bez pretjecanja, popise telefonskih brojeva i zabave, zajedno s informacijama i upozorenjima različitih sustava pomoći vozaču. Pritiskom na tipku, vozač može prebaciti na sportski M specifični zaslon. Zajedno s digitalnim brzinomjerom, također prikazuje odabrani stupanj prijenosa i višenamjenski brojač okretaja sa svjetlima za promjenu prijenosa za određivanje najboljeg vremena za prijenos.


Ikone projicirane na vjetrobransko staklo prikazane su u posebno visokoj razlučivosti i u punoj boji. Izgled projekcije izgleda kao da se nalazi 2,3 metra ispred vozila. Navedeno, u kombinaciji s optimalnim pozicioniranjem, omogućuje brzo čitanje informacija, praktično i uz minimalnu distrakciju.
 

Svjetlina projekcije automatski se prilagođava uvjetima vanjskog svjetla. Osim toga, tu su i postavke dnevnog i noćnog vremena, a visina projekcije također se može prilagoditi. Nadalje, vozač može odabrati i informacije koje će se prikazivati uz trenutnu brzinu i upozorenja sustava za pomoć vozaču.

POGLED NAOKOLO.

Pogled naokolo uključuje funkcije pogleda straga, panoramskog pogleda i pogleda odozgo bazirane na ugrađenim kamerama. Kamere u vanjskim zrcalim i kamera za vožnju unatrag nude pogled koji obuhvaća 270° oko vozila.
Pogled odozgo prikazuje područja sa strane vozila i tako olakšava manevriranje. Bočni pogled olakšava vožnju u područjima sa slabom vidljivošću, pa je izlazak na cestu i prilaz zbunjujućim raskršćima sigurniji. Dvije digitalne kamere s lijeve i desne strane prednjeg dijela vozila snimaju prometnu situaciju ispred vozila. Tako vozač ranije zamjećuje nadolazeća vozila, pa može na vrijeme reagirati. Bočni pogled automatski se isključuje kad vozilo premaši brzinu od 15 km/h. Vozač zatim može odabrati stražnju kameru, odnosno pogled odozgo ili bočni pogled.
Sustavi kamera automatski se uključuju pri vožnji unatrag ili kad se pritisne gumb PDC-a, odnosno gumb bočnog pogleda. Slike koje snimaju kamere prikazuju se na kontrolnom zaslonu.

BMW SELECTIVE BEAM.

Sa sustavom BMW Selective Beam noćna vožnja je ugodnija i sigurnija. Po mraku nudi odličnu vidljivost bez zasljepljivanja drugih vozača. Sustav otkriva druge sudionike u prometu i selektivno ih isključuje iz dometa dugog snopa glavnih svjetala vozila. Snop dug 400 metara omogućava rano otkrivanje opasnosti i olakšava slijeđenje smjera.

NAVIGACIJSKI SUSTAV PROFESSIONAL.

Navigacijski sustav Professional ima lijepo dizajnirano sučelje i izvanrednu paletu usluga. Navigacijski sustav jednostavan je za uporabu, ima iDrive Touch Controller i Control Display te uključuje Hands-free uslugu sa USB sučeljem i glasovnim naredbama. Uključeni su i: Radio BMW Professional sa DVD pogonom i 20 GB memorije za audiodokumente, uključujući bazu podataka s naslovima. Sustav također nudi prikaz alternativnih prometnih smjerova. Najtraženije točke interesa (Points of Interest, POIs), poput benzinskih postaja, hotela i sličnih lokacija, navedene su kao simboli u POI izborniku prema učestalosti njihova traženja. Ugrađen LCD zaslon u boji s dijagonalom od 10,2 inča i funkcijom dijeljenja ekrana (glavni i pomoćni) dizajniran je za najbolju čitljivost i jasnoću prikaza.
Omogućeno je vrlo jednostavno biranje iDrive Controllerom čija površina osjetljiva na dodir nudi unos navigacijskih odredišta rukopisom. Sustavom se također može upravljati izravno, gumbima sučelja, s osam funkcijskih prečaca i glasovnim naredbama. Zahvaljujući trodimenzionalnom prikazu karata koji se služi satelitskim slikama kao pozadinom – s fotografski realističnim prikazom izabranih objekata – navigacija se pretvara u uzbudljiv vizualni doživljaj.

INTELIGENTNO PREPOZNAVANJE GLASA.

Inteligentno prepoznavanje govora s obradom govora na daljinu nudi najvišu moguću razinu glasovne podrške. Sustav razumije prirodan govor, umjesto da samo prepoznaje ograničene izgovorene naredbe. Prepoznavanje govora ne uključuje samo širok spektar pojedinačnih i situacijskih varijacija, nego također razumije lingvističke varijetete, dijalekte i žargon. Na taj način se otvara znatno širi raspon mogućnosti prilikom diktiranja SMS i elektroničkih poruka. Ovaj znatno proširen raspon funkcija moguć je zahvaljujući prepoznavanju govora koje se odvija odvojeno od putnog računala, na serverima sustava Connected- Drive, i temelj je Inteligentnog prepoznavanja govora. Ova funkcija računalnog oblaka (cloud computing) omogućava da se brzo i jednostavno provedu nespecifične pretrage na internetu, koristeći svakodnevni govor, od čega koristi ima i sustav za navigaciju. Na primjer, koristeći se prirodnim govorom, moguće je pretraživati restorane koji se nalaze u blizini. Usto, prijelaz na cloud znači češća ažuriranja, što jamči da će sve buduće inovacije biti dostupne u najkraćem mogućem roku, bilo da se radi o novom softveru ili napretku u računalnoj lingvistici.