Dizajn BMW-a i8

VRIJEME ZA NOVI IDEAL.

BMW i

Dizajn BMW-a i8.

VRIJEME ZA NOVI IDEAL.

Dizajn BMW-a i8.

Sportski automobil na prvi pogled. Ekstremno spušten i širok promatrate li ga sprijeda, plosnatog obrisa, snažno oblikovanih površina i točnih kontura. A promatrate li ga izbliza, uvidjet ćete da je riječ o genijalnom novom konceptu vozila. Na cesti BMW i8 prikazuje međudjelovanje tih ideala čvrsto podlogu i jureći cestom na način kakav i očekujete od BMW-a.

VRIJEME ZA NOVI IDEAL.Dizajn BMW-a i8.

Sportski automobil na prvi pogled. Ekstremno spušten i širok promatrate li ga sprijeda, plosnatog obrisa, snažno oblikovanih površina i točnih kontura. A promatrate li ga izbliza, uvidjet ćete da je riječ o genijalnom novom konceptu vozila. Na cesti BMW i8 prikazuje međudjelovanje tih ideala čvrsto podlogu i jureći cestom na način kakav i očekujete od BMW-a.

BMW i

DIZAJNERSKA FILOZOFIJA.

Cijeli oblik i konture BMW-a i8 slijede dizajnersku filozofiju BMW-a i8 koja stvara jedinstvenu sponu između začetničke održivosti i vrhunskog karaktera. Sam pristup obuhvaća takozvani “crni pojas”. Taj nepogrešivo crni element dizajna se na svim BMW-ovim modelima serije i proteže od prednjeg kraja preko krova pa sve do stražnjeg kraja. Za BMW-ove modele serije i također su specifični i dinamični dizajn protoka zraka, zračne zavjese i zapanjujuće pojedinosti poput LED dnevnih svjetala specifičnog oblika slova U i LED stražnja svjetla. Dizajnerska filozofija u unutrašnjosti očita je u uporabi probranih, održivo proizvedenih lakih materijala. Usto, gdje je god bilo moguće upotrebljavani su dijelovi načinjeni od obnovljivih sirovih materijala.

VANJSKI DIO.

Dug međuosovinski razmak, kratki prevjesi, čvrst stav dok stoji spušten mrvicu iznad ceste – BMW i8 ima sva obilježja punokrvnog sportskog automobila. Prednji kraj izgleda iznimno nisko i široko, a sve je načinjeno da bude aerodinamički optimalno. Istodobno plosnata, ali izbočena dvostruka bubrežasta maska otkriva BMW-ove gene. “Crni pojas” oblika slova V započinje na poklopcu motora i dinamički se obavija oko školjke do stražnjeg kraja.
Promatran sa strane, preuveličani klinasti oblik, duge izvučene linije i plosnati obris podcrtavaju dinamičnost vozila. Slojeviti dizajn, proces u kojem se površine i crte preklapaju i isprepliću, stvara cjelovit i ekstremno sportski izgled. Površine se usklađeno povezuju i stvaraju kompaktan i agilan dojam. Sve kao da je iz objedinjene cjeline zbog čega BMW i8 i odlikuje tako nevjerojatno moćan stav.

 • Boje vanjskog dijela

  BMW i8 je dostupan u četiri različite kombinacije boje:

  • Sophisto Grey sa svjetlucavim učinkom i pojedinostima u boji BMW i Blue ili metalik boji Frozen Grey
  • Metalik boji Ionic Silver s pojedinostima u boji BMW i Blue
  • Protonic Blue s pojedinostima u metalik boji Frozen Grey
  • Crystal White s bisernim efektom i pojedinostima u boji BMW i Blue ili metalik boji Frozen

LED SVJETLA S LASERSKOM TEHNOLOGIJOM.

LED prednja svjetla standardna su oprema u BMW-u i8 i savršeno pristaju njegovu konceptu iznimnog sportskog automobila. Svi rasvjetni elementi koriste LED tehnologiju. Prednje svjetlo odlikuje standardni okvir slova U serije BMW i koji obuhvaća dnevna svjetla i ugrađeni žmigavac. Drugi širi okvir dodan je kao dizajnersko obilježje kad izaberete opcijska duga prednja svjetla s laserskom tehnologijom*. Model s laserskom tehnologijom također znatno povećava domet dugih svjetala i povećava osvijetljenje. Pasivno osvijetljena plava traka ukazuje da rasvjetno tijelo rabi inovativnu tehnologiju. Usto, bočni poklopac prednjih svjetala u paketu s laserskim svjetlima nije tamnoplave boje već je završno obrađen u sjajnoj metalik boji. Sveukupni dojam rasvjetnog koncepta nepogrešivo ukazuje na BMW i8.
* Dostupno od studenoga 2014. nadalje

Škarasta vrata

ŠKARASTA VRATA.

Zahvaljujući veličanstvenim škarastim vratima karakter sportskog automobila odmah je uočljiv. Otvarajući se prema gore, škarasta vrata vizualni su vrhunac i savršeno se uklapaju u glatke linije aerodinamične karoserije. Promatrana sa strane, vrata ističu sportsku narav unutrašnjosti. Zahvaljujući uporabi aluminija, ugljikovih vlakana i termoplastike u izradi, vrata su približno dvostruko lakša od standardno proizvedenih vrata što ih čini prikladnim za otvaranje i zatvaranje iz unutrašnjosti. Ručka je ergonomički smještena s unutarnje strane ploče vrata i ima i ukrasnu funkciju.

UNUTRAŠNJOST.

Sportski izgled vanjskog dijela uglađeno se nastavlja i u unutrašnjosti BMW-a i8. Svi elementi su svijetle boje i dinamički savršeno smješteni. U unutrašnjosti načelo slojevitog dizajna stvara novi odnos između funkcionalnosti i jasne forme. Laka konstrukcija je također i vizualno primjenjena pa tako, primjerice, vidljivi elementi od ugljikovih vlakana u pragu vrata ističu malu masu BMW-a i8.

 

Klasični karakter sportskog automobila i tipična BMW-ova usredotočenost na vozača očiti su i u dizajnu pa je tako središnja konzola usmjerena prema vozaču i svi su instrumenti i digitalna instrumentna ploča s dva velika zaslona jednostavni za rukovanje. Sva su uska i laka sjedala nisko spuštena i pouzdano podupiru i jamče vrhunsku udobnost kod brzih skretanja. iDrive Controller prikladno je smješten na središnjoj konzoli koja vizualno presijeca vozilo kroz sredinu.

 • Održivi materijali

  Boja i dizajn materijala podcrtavaju misao vodilju inteligentnog i održivog koncepta sportskog automobila. Uporaba probranih materijala poput ekstralake plastike iz recikliranih plastičnih boca i ostalih recikliranih materijala otkriva da se vodilo računa o održivosti. Istodobno, svaka pojedinosti vanjskog dijela odiše suvremenim sportskim duhom i vrhunskim karakterom što je najbolje odraženo u sve tri dizajnerska koncepta vanjskog dijela.

 • Ambijentalna rasvjeta

  Zahvaljujući opcijskoj ambijentalnoj rasvjeti vozač si može kreirati vlastitu unutarnju rasvjetu u BMW-u i8. Rasvjeta s LED tehnologijom naglašava luksuzno ozračje, djeluje kao izvor svjetlosti, a na izbor imate režim rada EfficientDynamics Blue, Amber i White. Rezultat je unutrašnjost koju odlikuje poseban svjetlucavi učinak koji se proteže od konturnih linija vrata, instrumentne ploče i upravljača sve do poda.

DIZAJN UNUTARNJEG DIJELA.

Nepogrešiv, sportski, suvremen i održiv. Misao vodilja iza sportskog automobila budućnosti također je odražena u dizajnu boja i materijala u unutrašnjosti. Paketi HALO, CARPO i NESO predstavljaju izbor visokokvalitetnih paketa opreme i sva ta tri paketa jasno prikazuju da se održivost i vrhunska kakvoća ne moraju međusobno isključivati već mogu i ubuduće usklađeno funkcionirati. Najbolji primjeri toga su uporaba lakih, recikliranih materijala u unutrašnjosti i kože nježno uštavljene s ekstraktom listova masline.

 • Paket NESO

  Niti jedan dizajn unutrašnjosti ne predstavlja budućnost sportske mobilnosti tako jasno poput paketa NESO. Reciklirani materijali, jasni kontrasti i istaknuti materijali u vratima i bočnim pločama stvaraju živahno ozračje i zrače privlačnim osjećajem dobrobiti. Drugim riječima, očito je istaknut održivi koncept BMW-a i8. Ekstremno laka koža Spheric svjetlosive boje Carum Grey privlačno nadopunjuje površine od crne Exclusive i napa kože i daje cijeloj unutrašnjosti jasan, prozračan i suvremeni dojam.

 • Paket CARPO

  Paket CARPO bogat kožom spoj je velikodušno obrađene lake Spheric kože za presvlake sjedala, uključujući i perforirane dijelove, s crnom Exclusive kožom na instrumentnoj ploči i unutarnjim obrubima vrata te crnu napa kožu. Sve to unutrašnjosti daje otmjen i sportski dojam savršeno uklopljen u sveukupni koncept BMW-a i8. Kožnati upravljač s istaknutim pojedinostima u boji Pearl-Gloss Chrome i Satin Silver te vrhunski lakirane površinske pojedinosti u tamnosivoj boji Amido Metallic zaokružuju cijeli koncept.
  Paket je dostupan u dvije inačice. Inačica s bojom bjelokosti Ivory White ponosi se klasičnim kontrastima boja s crnim površinama u Exclusive koži. Dinamički zakrivljene, svijetle kožne površine u vratima, na instrumentnoj ploči i sjedalima naglašavaju svjetlinu i transparentnost unutrašnjosti. A kod inačice s kožom u antracitnoj nijansi Amido, taj spoj s kožom Exclusive poprima sportski i suvremen karakter.

 • Paket HALO

  Paket HALO definira luksuz na novi, održivi način. Ovaj paket bogat kožom spoj je vrhunskog duha s prirodnom estetikom. Koža Exclusive u smeđoj Dalbergia Brown boji ekskluzivno uštavljena s biljnim ekstraktima ima nijanse u sivoj Carum Grey boji. U kombinaciji s pojedinostima u boji BMW i Blue na prošivima, sigurnosnim pojasevima i kožnatom upravljaču, sveukupni dojam podcrtava visoku kvalitetu i tanak dizajn unutrašnjosti. Naglašeni kontrasti između svijetle i crne boje na vratima, bočnim pločama i instrumentnoj ploči ukazuju na sportski aspekt vozila. Dodatne pojedinosti istaknute su metalik bojom Amido koja također odražava inovativan tehnološki aspekt BMW-ove serije i.

PAKET PRTLJAGE LOUIS VUITTON.

Vrhunska prtljaga za vrhunski automobil. Louis Vuitton je dizajnirao novu seriju prtljage za BMW i8 i ta je prtljaga načinjena isključivo od ugljikovih vlakana kako bi odgovarala putničkoj kabini. Tkanina načinjena od iznimno lakog, ali izdržljivog visokotehnološkog materijala posebna je po velikoj izdržljivosti na udarce, habanje i grebanje. Baš kao i BMW i8, i prtljaga dojmljuje svojim jedinstveno otmjenim, muževnim i nepogrešivim dizajnom.
Skup prtljage dizajniran je kako bi se optimalno iskoristio dostupan prostor. Velika putna torba (možete je nositi u ruci ili preko ramena) savršeno pristaje u prtljažnik BMW-a i8 dok na stražnjoj polici ima dovoljno mjesta za torbu s odjećom. Čvrsta aktovka tvrdog kućišta (idealna za prijenosno računalo) savršeno pristaje na stražnja sjedala dok povrh aktovke možete staviti malu putnu torbu. Sve torbe imaju kožnate ručke, pločicu za osobne podatke i poznati Louis Vuitton lokot.