BMW i3, nova definicija održivosti

ODRŽIVOST JE BUDUĆNOST INDUSTRIJE.

BMW i

BMW i3, nova definicija održivosti.

ODRŽIVOST JE BUDUĆNOST INDUSTRIJE.

BMW i3, nova definicija održivosti.

ODRŽIVOST JE BUDUĆNOST INDUSTRIJE.BMW i3, nova definicija održivosti.

Potrebno je više od vožnje uz nultu emisiju kako bi potaknuli održive promjene u svijetu i stoga kad smo dizajnirali vrijednosti BMW-a i3, usredotočili smo se na održivost od početka do kraja, od razvojnog stadija nadalje i kroz cijeli proizvodni proces. To znači da možete biti sigurni da je vozačko zadovoljstvo koje osjetite za upravljačem BMW-a i3 posve održivo.
Od najranijih stadija razvojnog procesa cijeli smo koncept vozila usmjerili k učinkovitoj i održivoj električnoj mobilnosti. Obnovljivi i reciklirani materijali pomažu zaštiti okoliša i zamjenjuju standardne materijale poput plastike.

Read more
BMW i

INTELIGENTNA ODRŽIVOST.

Održivost u odjelu BMW i nije samo riječ nego i glavna misao vodilja. Iz tog smo razloga dizajnirali cijeli životni ciklus BMW-a i3 u skladu s načelom maksimalnog očuvanja resursa i održivosti.

Read more
RAZVOJ

RAZVOJ.

- Cijeli koncept vozila razvijen je s e-mobilnošću na pameti, od kotača nadalje
- Inovativna aerodinamika smanjuje otpor zraka i smanjuje potrošnju energije
- Obnovljivi i reciklirani materijali pomažu zaštiti okoliša i zamjenjuju standardne materijale poput plastike
Read more
Proizvodnja

PROIZVODNJA.

- Ugljikova vlakna proizvedena su isključivo uporabom energije iz hidroelektrane
- Energija potrebna za proizvodnju BMW-a i3 u Leipzigu nastaje u vjetroparku
- Energija potrebna u proizvodnji dvostruko je smanjena u odnosu na već malu potrošnju energije u proizvodnji ostalih BMW-ovim modela
Read more
UPORABA

UPORABA.

- Nulta emisija štetnih plinova u vožnji smanjuje zagađenost zraka u gradskim područjima
- U vožnji BMW-a i3 gotovo ništa ne čujete niti mirišete. Kad i3 napunite zelenom energijom ili sami stvorite izvor energije pomoću solarnih ploča, vi doslovno vozite uz nultu emisiju štetnih plinova
- Režim vožnje ECO PRO povećava doseg automobila i smanjuje potrošnju energije
Read more
RECIKLIRANJE

RECIKLIRANJE.

- Do 95 posto BMW-a i3 može se reciklirati
- Primjerice, moduli baterije mogu se ponovno uporabiti za pohranu solarne energije
- Višak ugljikovih vlakana može se ponovno uporabiti u proizvodnom procesu
Read more
Održiva proizvodnja

ODRŽIVA PROIZVODNJA.

U naše proizvodno postrojenje u Leipzigu ugradili smo vjetroturbine koje nam omogućuju proizvodnju BMW-a i3 sa zelenom energijom. Štoviše, čak i u usporedbi s niskom potrošnjom energije za proizvodnju drugih BMW-ovih modela, uspjeli smo dvostruko smanjiti količinu potrebne energije za proizvodnju BMW-a i3.
Ugljikova vlakna od kojih je načinjena ultralaka putnička ćelija BMW-a i3 nastaju pomoću energije iz isključivo obnovljivih izvora. Električna energija nastaje u jednoj od najvećih hidroelektrana na svijetu kod jezera Moses, oko 300 km istočno od Seattlea, SAD.

Do 95 posto BMW-a i3 može se reciklirati

DO 95 POSTO BMW-A i3 MOŽE SE RECIKLIRATI.

DO 95 POSTO BMW-A i3 MOŽE SE RECIKLIRATI.

ODRŽIVI MATERIJALI.

Dijelovi načinjeni od 30 posto kenafa

Dijelovi načinjeni od 30 posto kenafa.

Uporaba kenafa za veće površine u unutrašnjosti omogućila nam je da zamijenimo plastiku temeljenu na nafti i smanjimo sveukupnu masu BMW-a i3 jer vlakna kenafa su do 30 posto lakša od standardnih materijala. Usto, ta vlakna pružaju autentičan dodir sveukupnom konceptu održivosti BMW-a i3. Taj ekstremno laki materijal nastaje iz šumskog sljeza koji kako raste pretvara natprosječnu količinu CO2 u kisik.
Read more
Sjedala s 40 posto runske vune

Sjedala s 40 posto runske vune.

Jedan obnovljivi materijal koji pruža visoku razinu udobnosti je certificirana prava runska vuna. U paketu unutrašnjosti Lodge, ta vrsta vune čini 40 posto materijala u presvlakama sjedala. Usto, ta vuna omogućuje kruženje zraka i pomaže nadzoru temperature između presvlaka sjedala i putnika. Rezultat je ugodno rashlađeno sjedalo, čak i kad je vani vruće.
Read more
Unutarnje letvice od eukaliptusa

Unutarnje letvice od eukaliptusa.

Eukaliptus je prirodno otporan na vlagu što znači da mu je potrebno oko 90 posto manje površinske obrade od tradicionalnijih vrsta drveta. Kako se obrađuje bez kemikalija, meke teksture i prirodne otvorene pore drva ostaju nedirnute. Eukaliptus je jedna od najbržerastućih vrsta drveta na svijetu što ga čini idealnim za serijsku proizvodnju. Svo drvo u BMW-u i3 dobiveno je iz šuma koje nose FSC certifikat čime se štiti održivo upravljanje šumom.
Read more
Koža uštavljena s ekstraktom listova masline

Koža uštavljena s ekstraktom listova masline.

Koža u BMW-u i3 je stopostotno uštavljena s prirodnim uljem listova masline. To ima nekoliko prednosti jer listovi masline su inače samo nusproizvod branja maslina, a ovako imaju svoju primjenu. Samo štavljenje ne šteti okolišu te čuva unutarnji sjaj kože i prirodnu sposobnost kože da regulira temperaturu.
Read more
Zelena energija
Zelena energija

ZELENA ENERGIJA.

Uz BMW i3 jednostavno je održivost učiniti dijelom svakodnevnice. Nulta emisija CO2 u vožnji znači manje oštećenje zraka u gradskim područjima i više svježeg zraka za udisanje. Kad napunite i3 sa zelenom energijom ili sami pomoću solarnih ploča proizvedete vlastitu električnu energiju, tad možete uživati u potpunoj mobilnosti uz nultu emisiju. A vožnja u režimu vožnje ECO PRO smanjuje potrošnju energije i povećava doseg.
Dodajte tome i činjenicu da BMW i3 ne stvara gotovo nikakvu buku i ispušta mirise što je također od koristi po vas i okoliš.

Potrošnja goriva i emisija CO2.

 • Potrošnja el. energije i emisija CO2 za BMW i3 (60 Ah):
  Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 0
  Kombinirana emisija CO2 u g/km: 0
  Potrošnja el. energije u kWh/100 km: 12,9

  Potrošnja el. energije i emisija CO2 za BMW i3 (94 Ah):
  Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 0
  Kombinirana emisija CO2 u g/km: 0
  Potrošnja el. energije u kWh/100 km: 12,6 / 13,1*

  Potrošnja el. energije i emisija CO2 za BMW i3 (60 Ah) s pomoćnim motorom Range Extender:
  Kombinirana emisija CO2 u g/km: 13
  Potrošnja el. energije u kWh/100 km: 13,5
  Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 0,6

  Potrošnja el. energije i emisija CO2 za BMW i3 (94 Ah) s pomoćnim motorom Range Extender:
  Kombinirana emisija CO2 u g/km: 12
  Potrošnja el. energije u kWh/100 km: 11,3 / 11,9**
  Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 0,6

  * Kotači 2: 20-inčni, stil 431
  ** Kotači 2: 20-inčne s zimskim gumama
  Vrijednosti za potrošnju goriva, emisiju CO2 i potrošnju el. energije ovise o izabranim veličinama kotača i dimenzijama guma.
  Doseg ovisi o mnoštvu čimbenika, posebice osobnom stilu vožnje, izabranoj ruti, vremenskim uvjetima, uporabi klima-uređaja za grijanje/hlađenje i programiranju uključivanja klima-uređaja.
  Više informacija o službenoj potrošnji goriva i službenim CO2 emisijama novih putničkih automobila pronaći ćete u brošuri “Potrošnja goriva i emisije CO2 novih putničkih vozila” koju možete besplatno dobiti u svim BMW prodajnim salonima i od tvrtke DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Njemačka.